Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ULOGA I ZNAČENJE MEĐUNARODNIH FINANCIJSKIH INSTITUCIJA U GLOBALIZACIJSKIM PROCESIMA (CROSBI ID 419394)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Vizjak, Maja ULOGA I ZNAČENJE MEĐUNARODNIH FINANCIJSKIH INSTITUCIJA U GLOBALIZACIJSKIM PROCESIMA / Mujačević, Elvis (mentor); Rijeka, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, . 2016

Podaci o odgovornosti

Vizjak, Maja

Mujačević, Elvis

hrvatski

ULOGA I ZNAČENJE MEĐUNARODNIH FINANCIJSKIH INSTITUCIJA U GLOBALIZACIJSKIM PROCESIMA

Globalizacija se sve češće spominje u suvremenoj politologiji, socijologiji i ekonomskim znanostima. Globalizacija je proces integracije i interakcije upravljan od strane međunarodnih financijskih institucija, a ima značajan utjecaj na kulturu, okoliš, ekonomski razvoj i prosperitet, političke sustave te blagostavnje ljudi u društvima i zajednicama u cijelome svijetu. Globalizacija se opisuje kao zamjena lokalnog nadzora globalnim, putem kojeg se državnocentrično djelovanje i uvjeti donošenja rastvaraju u strukturi odnosa između različitih sudionika što djeluje u kontekstu koji je uistinu globalan prije nego međunarodni. Globalizacija nije samo prolazni trend odnosno fenomen već je to međunarodni sustav koji danas oblikuje unutarnju politiku međunarodnih odnosa gotovo svih zemalja. Glavne međunarodne financijske institucije koje upravljaju procesom globalizacije su: MMF, Svjetska banka i ostale međunarodne i regionalne kao i europske financijske organizacije. Kada promatramo globalizaciju s ekonomske dimenzije možemo reći da su poticaji i uzroci globalizacije tehnološki napredak, međunarodne regulacija te kapitalistički način proizvodnje pod djelovanjem međunarodnih ekonomskih institucija, tržišnih zakona te multinacionalnih kompanija sa snažnim poticajima kroz razvoj tehnologije. Ekonomska dimenzija globalizacije provodi se kao jedan nužan proces rasta muđunarodnih tokova roba i kapitala. Ekonomska globalizacije je pod utjecajem tržišnih zakona, međunarodnih ekonomskih politika, država i međunarodnih financijskih institucija. Ekonomska dimenzija globalizacije označava u prvom redu stvaranje i utvrđivanje pravila jedinstvenog svjetskog tržišta i smatra se glavnim uzročnikom globalizacije prema potrebama dinamičnog i rastućeg kapitalizma u svijetu, a pravci imaju jasnu tendenciju brzog rasta. Republika Hrvatska prati globalizacijske trendove i sastavni je dio mnogih međunarodnih financijskih institucija, a danas je i punopravna članica Europske unije što potvrđuje njezine globalizacijske težnje.

Globalizacija, međunarodne financijske institucije, MMF, Svjetska banka, regionalne financijske institucije, Europske financijske institucije, Hrvatska u globalizacijskim financijskim procesima.

nije evidentirano

engleski

THE ROLLE AND IMPORTANCE OF INTERNATIONAL FINANCIAL INSTITUCIONS IN GLOBALIZATION PROCESSES

nije evidentirano

Globalisation, international financial institutions, MMF, World Bank, regional financial institutions, European financial institutions, Croatia in financial globalization processes.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

354

21.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Rijeka

Povezanost rada

Ekonomija