Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935824

Čistoća naroda i jezika ne postoji


Kordić, Snježana
Čistoća naroda i jezika ne postoji, 2018. (intervju).


Naslov
Čistoća naroda i jezika ne postoji
(The purity of the people and language does not exist)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Radio Slobodna Evropa, 30.3.2018. (intervju vodila Gordana Sandić-Hadžihasanović)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2018

Ključne riječi
Sociolingvistika, jezična politika, Deklaracija o zajedničkom jeziku, purizam, obrazovanje, nacionalizam, standardni jezik, policentrični jezik, varijante, nacija, Noam Chomsky, njemački jezik, engleski, hrvatski, srpski, crnogorski, bosanski, srpskohrvatski
(Sociolinguistics, language policy, Declaration on the common language, purism, education, nationalism, standard language, polycentric language, language varieties, nation, Noam Chomsky, German, English, Croatian, Serbian, Montenegrin, Bosnian, Serbo-Croatian)

Sažetak
Na godišnjicu Deklaracije o zajedničkom jeziku opisuje se kakve su bile reakcije u raznim zemljama i kakve promjene u percepciji jezične stvarnosti može ona potaknuti. Navodi se da ju je potpisao i najcitiraniji živući lingvist na svijetu – Noam Chomsky. Demistificira se stav da se jezik i narod moraju podudarati i predočava se pomoću primjera u svijetu da se i u našem slučaju radi o policentričnom standardnom jeziku. Objašnjava se kako je došlo do toga da među domaćim lingvistima dominira nacionalizam i kritizira se njihov stav o postojanju navodno čistoga jezika. Ideološkom pristupu suprotstavlja se znanstveni, koji se bazira na činjenicama, dokazima i empirijskoj provjeri. Navodi se da je upravo to bila jezgra autoričinog nedavnog predavanja studentima u Sarajevu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Filologija, Kroatologija



POVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)