Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena toksičnosti onečišćenog sedimenta rijeke Save na embrije ribe zebrice (Danio rerio) (CROSBI ID 782391)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Višić, Hrvoje Procjena toksičnosti onečišćenog sedimenta rijeke Save na embrije ribe zebrice (Danio rerio) // Sažetci nagrađenih radova za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. 2017.

Podaci o odgovornosti

Višić, Hrvoje

hrvatski

Procjena toksičnosti onečišćenog sedimenta rijeke Save na embrije ribe zebrice (Danio rerio)

Porastom broja stanovnika i podizanjem svjetskog životnog standarda raste broj toksičnih spojeva koji se ispuštaju u morske, slatkovodne i kopnene ekosustave. Različita onečišćivala nakupljaju se u sedimentu i djeluju kao dugoročni, sekundarni izvori toksikanata. U ovom radu je procijenjeno onečišćenje sedimenta rijeke Save uzorkovanog na četiri lokacije (Jesenice, Rugvica, Galdovo i Lukavec). Metoda korištena za detekciju onečišćivala je kemijska analiza ne-ciljanih organskih tvari. Zabilježeno je ukupno 348 različita organska spoja iz sljedećih skupina: pesticidi, halucinogeni i stimulansi, lijekovi, hormoni, ksenoestrogeni i industrijski spojevi. U istraćivanju su se koristila tri razrjeđenja ekstrakaa sedimenta rijeke Save – 25.000, 50.000 i 100.000 x. Ekotoksikološki biotestovi su od velike važnosti u procjeni onečišćenja okoliša jer se njihovim korištenjem može kvantificirati utjecaj onečišćenja na ekosustav i dobiti uvid u negativne učinke izazvane djelovanjem toksikanata. Riba zebrica (Danio rerio) pokazala se vrlo dobar in vivo biološki model za istraživanja zbog brze izmjene generacija, transparentnosti, jeftinog održavanja i nezahtjevnog uzgoja. Također, embriji zebrica ne podliježu Direktivi o zaštiti životinja koje se koriste u laboratorijske svrhe te u potpunosti zadovoljavaju 3R načela. Zbog toga je u ovom radu korišten test embriotoksičnosti na zebricama pomoću kojeg se mogu pratiti letalni i subletalni učinci testiranog uzorka u najranijim razvojnim stadijima. Izlaganje embrija je provedeno prema standardiziranom testu embriotoksičnosti na zebricama (OECD 2013) i ISO standardu (2007). Praćeni su letalni i subletalni učinci na embrijima starima 24 i 48 sati. Zabilježena je rata smrtnosti i pojava abnormalnosti koja je varirala ovisno o onečišćenosti postaja i razrjeđenju ekstrakta kojem su embriji izlagani. Histopatološka analiza je obrađena prema protokolu navedenom u radu Babić i sur. (2017). Rezultati su pokazali mnoge negativne učinke onečišćivala iz sedimenta u obliku različitih letalnih i subletalnih posljedica poput nekroze mozga i mišića, edema mozga, perikarda i žumanjčane vrećice, nakupljanja krvi u području žumanjčane vrećice i mozga. Konačno, primijetili smo dobru korelaciju brojnosti utvrđenih organskih onečišćivala sa utvrđenim promjenama u embrijima izlaganim ekstraktima sa svih postaja testom embriotoksičnosti i histopatološkom analizom.

onečišćenje sedimenta ; Danio rerio ; embriotoksičnost ; rijeka Sava

Mentori: Goran Klobučar MBZ: 196814 i Sanja Babić MBZ 363832.

engleski

Toxicity of contaminated sediment from the Sava river on zebrafish embryos (Danio rerio)

nije evidentirano

sediment contamination ; Danio rerio ; embryotoxicity ; Sava river

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sažetci nagrađenih radova za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija