Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina (CROSBI ID 61081)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Bucić-Kojić, Ana ; Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Tišma Marina Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 111-131

Podaci o odgovornosti

Bucić-Kojić, Ana ; Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Tišma Marina

hrvatski

Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina

Tijekom proizvodnje vina u vinarijama zaostaju velike količine organskog otpada (trop grožđa, otpadne vode i staklenički plinovi). Trop grožđa je kruti otpad na kojeg otpada čak 20 – 30 % ukupne mase grožđa. Godišnje, na svjetskoj razini, nastaje oko 9 milijuna t, a u Hrvatskoj oko 40 600 t tropa grožđa koji se sastoji uglavnom od sjemenki, kožice i pulpe te ponekad i peteljki grožđa. Trop grožđa zbog svog kemijskog sastava predstavlja potencijalni izvor visokovrijednih produkata, međutim, njegovo iskorištenje u tu svrhu, posebice u Hrvatskoj, je neznatno. Najčešće se upotrebljava kao stočna hrana ili gnojivo, a najveću komercijalnu vrijednost imaju ulja sjemenki grožđa zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina te ekstrakti tropa grožđa zbog visokog udjela bioaktivnih polifenolnih spojeva. U ovom poglavlju dan je kratki prikaz procesa proizvodnje vina te karakterizacija otpada koji nastaje tijekom i nakon proizvodnje vina, s posebnim naglaskom na trop grožđa. Dan je detaljan pregled kemijskog sastava tropa grožđa i svojstava polifenolnih spojeva tropa grožđa te mogućnosti njihove izolacije, pregled najčešće upotrebe tropa grožđa (upotreba kao stočne hrane, biognojiva, proizvodnja ulja iz sjemenki grožđa) te su prikazane novije, alternativne mogućosti njegove primjene u svrhu proizvodnje biogoriva (bioplin, bioetanol, biodizel) i nekih drugih visokovrijednih produkata (enzima).

trop grožđa ; ulje sjemenki grožđa ; polifenoli ; biogoriva ; enzimi

nije evidentirano

engleski

Grape pomace - waste and valuable raw material

nije evidentirano

grape pomace ; grape seed oil ; polyphenols ; biofuels ; enzymes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

111-131.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Šubarić, Drago

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2017.

978-953-7005-51-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija