Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935811

Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina


Bucić-Kojić, Ana; Planinić, Mirela; Tomas, Srećko; Tišma Marina
Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2017. str. 111-131


Naslov
Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina
(Grape pomace - waste and valuable raw material)

Autori
Bucić-Kojić, Ana ; Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Tišma Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Urednik/ci
Šubarić, Drago

Izdavač
Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Grad
Osijek

Godina
2017

Raspon stranica
111-131

ISBN
978-953-7005-51-1

Ključne riječi
trop grožđa, ulje sjemenki grožđa, polifenoli, biogoriva, enzimi
(grape pomace, grape seed oil, polyphenols, biofuels, enzymes)

Sažetak
Tijekom proizvodnje vina u vinarijama zaostaju velike količine organskog otpada (trop grožđa, otpadne vode i staklenički plinovi). Trop grožđa je kruti otpad na kojeg otpada čak 20 – 30 % ukupne mase grožđa. Godišnje, na svjetskoj razini, nastaje oko 9 milijuna t, a u Hrvatskoj oko 40 600 t tropa grožđa koji se sastoji uglavnom od sjemenki, kožice i pulpe te ponekad i peteljki grožđa. Trop grožđa zbog svog kemijskog sastava predstavlja potencijalni izvor visokovrijednih produkata, međutim, njegovo iskorištenje u tu svrhu, posebice u Hrvatskoj, je neznatno. Najčešće se upotrebljava kao stočna hrana ili gnojivo, a najveću komercijalnu vrijednost imaju ulja sjemenki grožđa zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina te ekstrakti tropa grožđa zbog visokog udjela bioaktivnih polifenolnih spojeva. U ovom poglavlju dan je kratki prikaz procesa proizvodnje vina te karakterizacija otpada koji nastaje tijekom i nakon proizvodnje vina, s posebnim naglaskom na trop grožđa. Dan je detaljan pregled kemijskog sastava tropa grožđa i svojstava polifenolnih spojeva tropa grožđa te mogućnosti njihove izolacije, pregled najčešće upotrebe tropa grožđa (upotreba kao stočne hrane, biognojiva, proizvodnja ulja iz sjemenki grožđa) te su prikazane novije, alternativne mogućosti njegove primjene u svrhu proizvodnje biogoriva (bioplin, bioetanol, biodizel) i nekih drugih visokovrijednih produkata (enzima).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (autor)

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bucić-Kojić, Ana; Planinić, Mirela; Tomas, Srećko; Tišma Marina
Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2017. str. 111-131
Bucić-Kojić, A., Planinić, M., Tomas, S. & Tišma Marina (2017) Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina. U: Šubarić, D. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije. Osijek, Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, str. 111-131.
@inbook{inbook, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {111-131}, keywords = {grape pomace, grape seed oil, polyphenols, biofuels, enzymes}, isbn = {978-953-7005-51-1}, title = {Grape pomace - waste and valuable raw material}, keyword = {grape pomace, grape seed oil, polyphenols, biofuels, enzymes}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josip Juraj Strossmayer, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek}, publisherplace = {Osijek} }