Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina (CROSBI ID 61081)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Bucić-Kojić, Ana ; Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Tišma Marina
hrvatski
Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina
Tijekom proizvodnje vina u vinarijama zaostaju velike količine organskog otpada (trop grožđa, otpadne vode i staklenički plinovi). Trop grožđa je kruti otpad na kojeg otpada čak 20 – 30 % ukupne mase grožđa. Godišnje, na svjetskoj razini, nastaje oko 9 milijuna t, a u Hrvatskoj oko 40 600 t tropa grožđa koji se sastoji uglavnom od sjemenki, kožice i pulpe te ponekad i peteljki grožđa. Trop grožđa zbog svog kemijskog sastava predstavlja potencijalni izvor visokovrijednih produkata, međutim, njegovo iskorištenje u tu svrhu, posebice u Hrvatskoj, je neznatno. Najčešće se upotrebljava kao stočna hrana ili gnojivo, a najveću komercijalnu vrijednost imaju ulja sjemenki grožđa zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina te ekstrakti tropa grožđa zbog visokog udjela bioaktivnih polifenolnih spojeva. U ovom poglavlju dan je kratki prikaz procesa proizvodnje vina te karakterizacija otpada koji nastaje tijekom i nakon proizvodnje vina, s posebnim naglaskom na trop grožđa. Dan je detaljan pregled kemijskog sastava tropa grožđa i svojstava polifenolnih spojeva tropa grožđa te mogućnosti njihove izolacije, pregled najčešće upotrebe tropa grožđa (upotreba kao stočne hrane, biognojiva, proizvodnja ulja iz sjemenki grožđa) te su prikazane novije, alternativne mogućosti njegove primjene u svrhu proizvodnje biogoriva (bioplin, bioetanol, biodizel) i nekih drugih visokovrijednih produkata (enzima).
trop grožđa ; ulje sjemenki grožđa ; polifenoli ; biogoriva ; enzimi
nije evidentirano
engleski
Grape pomace - waste and valuable raw material
nije evidentirano
grape pomace ; grape seed oil ; polyphenols ; biofuels ; enzymes
nije evidentirano
Podaci o prilogu
111-131.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Šubarić, Drago
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2017.
978-953-7005-51-1