Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935534

Mladi i politika. Neuključenost ≠ nezainteresiranost


Tarabić, Božidar Nikša; Brkljačić, Tihana
Mladi i politika. Neuključenost ≠ nezainteresiranost // Paper summaries / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru – Odjel za psihologiju, 2016. str. 127-127 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Mladi i politika. Neuključenost ≠ nezainteresiranost
(Youth and politics. Not involved ≠ not interested.)

Autori
Tarabić, Božidar Nikša ; Brkljačić, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Paper summaries / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea - Zadar : Sveučilište u Zadru – Odjel za psihologiju, 2016, 127-127

ISBN
978-953-331-102-9

Skup
XX. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 19-21.5.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mladi, društveno-politička uključenost, stavovi, motivacija, zadovoljstvo životom 
(Youth civic engagement ; attitudes ; motivation ; life satisfaction)

Sažetak
Premda su mladima dostupni brojni mehanizmi participacije u društvenim i političkim zbivanjima, u vidu mogućnosti sudjelovanja u javnom diskursu i samom procesu odlučivanja, mnogi od njih ne koriste tu mogućnost. Cilj je istraživanja bio ispitati fenomene u podlozi neuključenosti mladih. Istraživanje je provedeno u dva dijela. Prvi, kvalitativni dio istraživanja poslužio je za izradu upitnika koji je korišten u drugom, kvantitativnom dijelu te za retroaktivno proširivanje i kontekstualizaciju nalaza. U ovom će radu biti prikazan dio rezultata kvantitativnog dijela istraživanja koji se odnose na faktorsku strukturu i logiku skale za ispitivanje motiva neuključivanja u društveno- politička zbivanja te njihove povezanosti s percepcijom razine informiranosti i zadovoljstvom životom. Podatci su prikupljeni online anketnim upitnikom, koji su popunila 203 sudionika (30 mladića i 173 djevojke) u dobi od 18 do 29 godina (M = 22.6, SD = 2.460). Većinu uzorka čine studenti 176 (86.7%), a ostali su sudionici visokoobrazovane osobe. Skala motivacije za neuključivanje je instrument Likertova tipa s 15 tvrdnji koje se procjenjuju na skali od pet stupnjeva. U eksploratornoj faktorskoj analizi su, na temelju Scree-plota i obrasca zasićenja, izlučene tri glavne komponente, koje su identificirane kao 1) nepodržavajuća okolina, 2) opća nezainteresiranost i 3) percepcija trenutnog stanja kao prihvatljivog. Faktor nepodržavajuće okoline, koji se odnosi na osobna ili negativna iskustva bliskih osoba i poznanika koja su posljedica društveno- političkog uključivanja, objašnjava 28.4% varijance. Faktor opće nezainteresiranosti, koja ne proizlazi iz negativnih iskustava i u svojoj pozadini nema neki eksplicitni razlog, objašnjava 17.18% varijance. Faktor percepcije trenutnog stanja kao prihvatljivog, koji se odnosi na mišljenje da stanje nije dovoljno loše da bi svoje slobodno vrijeme i ostale obaveze podredili društveno-političkim angažmanu, objašnjava 8.42% varijabiliteta manifestnih varijabli. Izlučeni faktori objašnjavaju ukupno 54% varijabiliteta manifestnih varijabli. Faktor nepodržavajuće okoline povezan je s nižim zadovoljstvom životom. Veći interes za društveno-politička zbivanja nije se pokazao povezanim s procijenjenom razinom informiranosti. Sveukupno gledano, neuključenost mladih u najvećoj se mjeri može objasniti nepodržavajućom okolinom i percepcijom društveno-političkih zbivanja kao manje bitnih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Tihana Brkljačić, (222754)