Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Influence of processing pressure and share of different alcohols on solution concentration by reverse osmosis (CROSBI ID 485774)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir Influence of processing pressure and share of different alcohols on solution concentration by reverse osmosis // Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. FT/PP_08, 29-30-x

Podaci o odgovornosti

Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir

engleski

Influence of processing pressure and share of different alcohols on solution concentration by reverse osmosis

Prethodnim istraživanjima utvrđeno je da se koncentriranjem voćnih sokova reverznom osmozom gubi znatno manje hlapljivih sastojaka arome nego kod koncentriranja uparavanjem. Također je u našim prethodnim istraživanjima utvrđeno da se aromatični vodeni kondenzat dobiven uparavanjem voćnih sokova može uspješno koncentrirati reverznom osmozom. Pri tome je uočeno da se pojedine komponente različito koncentriraju. Kao nastavak tog istraživanja u ovom radu provedeno je istraživanje koncentriranja otopina različitih alkohola reverznom osmozom. Istraživan je utjecaj procesnih parametara tlaka i udjela različitih alkohola na protok permeata kod koncentriranja model otopine primjenom reverzne osmoze. Provedeno je istraživanje s otopinama alkohola udjela 0, 1%, 1%, 2% i to: etanol, metanol, n-butanol, izo-butanol, n-propanol, izo-propanol, n-pentanol, izo-pentanol. Istraživan je i utjecaj strukture molekule alkohola i molekularne mase na protok permeata pri koncentriranju. Također se pratio utjecaj četiri različita procesna tlaka 10, 20, 30 i 40 bara na protok permeata i na koncentriranje. Upotrebljen je laboratorijski uređaj za reverznu osmozu Lab Unit M20 s pločama i okvirima, upotrebljene su kompozit membrane tipa HR-95 i HR-98. Rezultati istraživanja pokazali su da se reverznom osmozom mogu uspješno koncentrirati vodene otopine alkohola različitih molekularnih masa i strukture. Molekularna masa i struktura molekule utječu na koncentriranje alkohola. Dobiveni rezultati također ukazuju da procesni tlak u znatno većoj mjeri utječe na protok permeata nego molekularna masa i struktura molekule alkohola. Veće zadržavanje alkohola i manju propusnost permeata kod istih uvjeta pokazala je membrana HR-98 nego membrana HR-95.

concentration; reverse osmosis; alcohol solutions

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

FT/PP_08, 29-30-x.

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists

Tripalo, Branko

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists

poster

03.10.2002-05.10.2002

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano