Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935493

Analiza prostorne točnosti zračnih i satelitskih snimaka grada Zagreba


Gašparović, Mateo; Dobrinić, Dino; Medak, Damir
Analiza prostorne točnosti zračnih i satelitskih snimaka grada Zagreba // Geodetski list, 72 (95) (2018), 1; 1-14 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Analiza prostorne točnosti zračnih i satelitskih snimaka grada Zagreba
(Spatial accuracy analysis of aerial and satellite imagery of Zagreb)

Autori
Gašparović, Mateo ; Dobrinić, Dino ; Medak, Damir

Izvornik
Geodetski list (0016-710X) 72 (95) (2018), 1; 1-14

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Daljinska istraživanja ; WorldView-2 ; DOF ; ortorektifikacija satelitskih snimaka ; SRTM ; prostorna točnost ; Google Earth
(Remote sensing ; WorldView-2 ; DOF ; satellite imagery orthorectification ; SRTM ; spatial accuracy ; Google Earth)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je analiza prostorne točnosti zračnih i satelitskih snimaka. U današnje vrijeme na raspolaganju su brojne satelitske i zračne snimke putem javno dostupnih i besplatnih servisa i izvora. U ovom radu analizirana je prostorna točnost WorldView-2 (WV2) Ortho Ready Standard snimaka (ORS2A), ortorektificiranih WV2 snimaka pomoću SRTM (engl. Shuttle Radar Topography Mission) digitalnog modela reljefa (DMR), snimaka dostupnih sa Google Earth servisa i točnost digitalnih ortofotokarata (DOF), za 2011. i 2012. godinu. Područje istraživanja ovog rada je centralni dio grada Zagreba sa dijelom Medvednice na sjeveru te rijeka Sava i nizinski dio na jugu, u veličini od 131 km2. WV2 snimke su pribavljene u sklopu projekta GEMINI (Geoprostorno praćenje zelene infrastrukture na temelju terestričkih, zračnih i satelitskih snimaka). Rezultati istraživanja ukazuju kako su ORS2A snimke najlošije točnosti, dok su zračne snimke (DOF) najbolje točnosti. Točnost ortorektificiranih WV2 snimaka pomoću SRTM DMR- a u prosjeku je veća za oko 4.5 puta u odnosu na ORS2A snimke, dok je preciznost ortorektificiranih snimaka u prosjeku veća za oko 13 puta u odnosu na ORS2A snimke. Točnost ortorektificiranih i Google Earth snimki je podjednaka, dok je preciznost ortorektificiranih snimki veća za 35% u odnosu na Google Earth snimke. Cjelokupna istraživanja u ovom radu napravljena su primjenom programa otvorenog koda u kombinaciji sa besplatno dostupnim i javnim podacima. Na taj se način budućim istraživačima olakšava mogućnost ponovne provedbe postupka analize prostorne točnosti za druga područja u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2016-06-5621 - Geoprostorno praćenje zelene infrastrukture na temelju terestričkih, zračnih i satelitskih snimaka (Damir Medak, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus