Nusproizvodi proizvodnje etanola iz kukuruza (CROSBI ID 61069)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Babić, Jurislav ; Miličević, Borislav ; Čačić, Jasna ; Miličević, Radoslav ; Jozinović, Antun
hrvatski
Nusproizvodi proizvodnje etanola iz kukuruza
Kao sirovine za proizvodnju etanola najviše se koriste žitarice, naročito kukuruz. Kukuruz je najvažnija sirovina i za industrijsku proizvodnju biogoriva prve generacije što je posljednjih nekoliko desetljeća uzrokovalo rast cijena žitarica, osobito kukuruza i proizvoda na bazi kukuruza. Danas se koriste dvije osnovne tehnologije proizvodnje etanola iz kukuruza: Postupak suhog mljevenja te Postupak mokrog mljevenja. Pri proizvodnji etanola iz kukuruza nastaju različiti nusproizvodi koji imaju potencijal za primjenu kao sirovine u različitim industrijama i proizvodima. Najznačajniji nusproizvodi koji nastaju pri proizvodnji etanola iz kukuruza su: kukuruzna klica, mekinje, gluten te destilacijski ostatak. Ovo poglavlje opisuje dvije osnovne tehnologije proizvodnje etanola iz kukuruza te mogućnosti iskorištenja nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje etanola.
nusproizvodi ; etanol ; kukuruz
nije evidentirano
engleski
By-products of ethanol production from corn
nije evidentirano
by-products ; ethanol ; corn
nije evidentirano
Podaci o prilogu
151-164.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Šubarić, Drago
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2017.
978-953-7005-51-1