Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935211

Nusproizvodi proizvodnje etanola iz kukuruza


Babić, Jurislav; Miličević, Borislav; Čačić, Jasna; Miličević, Radoslav; Jozinović, Antun
Nusproizvodi proizvodnje etanola iz kukuruza // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2017. str. 151-164


Naslov
Nusproizvodi proizvodnje etanola iz kukuruza
(By-products of ethanol production from corn)

Autori
Babić, Jurislav ; Miličević, Borislav ; Čačić, Jasna ; Miličević, Radoslav ; Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Urednik/ci
Šubarić, Drago

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Grad
Osijek

Godina
2017

Raspon stranica
151-164

ISBN
978-953-7005-51-1

Ključne riječi
nusproizvodi, etanol, kukuruz
(by-products, ethanol, corn)

Sažetak
Kao sirovine za proizvodnju etanola najviše se koriste žitarice, naročito kukuruz. Kukuruz je najvažnija sirovina i za industrijsku proizvodnju biogoriva prve generacije što je posljednjih nekoliko desetljeća uzrokovalo rast cijena žitarica, osobito kukuruza i proizvoda na bazi kukuruza. Danas se koriste dvije osnovne tehnologije proizvodnje etanola iz kukuruza: Postupak suhog mljevenja te Postupak mokrog mljevenja. Pri proizvodnji etanola iz kukuruza nastaju različiti nusproizvodi koji imaju potencijal za primjenu kao sirovine u različitim industrijama i proizvodima. Najznačajniji nusproizvodi koji nastaju pri proizvodnji etanola iz kukuruza su: kukuruzna klica, mekinje, gluten te destilacijski ostatak. Ovo poglavlje opisuje dvije osnovne tehnologije proizvodnje etanola iz kukuruza te mogućnosti iskorištenja nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje etanola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Babić, Jurislav; Miličević, Borislav; Čačić, Jasna; Miličević, Radoslav; Jozinović, Antun
Nusproizvodi proizvodnje etanola iz kukuruza // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2017. str. 151-164
Babić, J., Miličević, B., Čačić, J., Miličević, R. & Jozinović, A. (2017) Nusproizvodi proizvodnje etanola iz kukuruza. U: Šubarić, D. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, str. 151-164.
@inbook{inbook, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {151-164}, keywords = {by-products, ethanol, corn}, isbn = {978-953-7005-51-1}, title = {By-products of ethanol production from corn}, keyword = {by-products, ethanol, corn}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek}, publisherplace = {Osijek} }