Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda (CROSBI ID 61067)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Miličević, Borislav ; Panak Balentić, Jelena ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 93-110

Podaci o odgovornosti

Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Miličević, Borislav ; Panak Balentić, Jelena ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago

hrvatski

Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda

Ekstrudirani proizvodi predstavljaju veliku grupu različitih vrsta proizvoda koje konzumira široka populacija (snack proizvodi, žitarice za doručak, tjestenina, konditorski proizvodi i sl.). Kako je danas dosta teško utjecati na prehrambene navike potrošača, prehrambena industrija nastoji obogatiti ove grupe proizvoda s visokovrijednim sastojcima poput prehrambenih vlakana, polifenola, omega 3- i 6- masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i dr. S druge strane, potrošači su svjesni bliskog odnosa između prehrane i zdravlja pa je potražnja za hranom obogaćenom nutritivno vrijednim sastojcima i tzv. funkcionalnom hranom sve veća. Izvor ovih nutritivno vrijednih sastojaka predstavljaju i različiti nusproizvodi prehrambene industrije (pulpe voća i povrća, pogače uljarica, različite kore i ljuske, …) koji nastaju u velikim količinama. Ekstruzija, kao kontinuirani proces s visokom učinkovitosti i mogućnosti upotrebe različitih sirovina, predstavlja odličan put za iskorištenje navedenih nutritivno vrijednih nusproizvoda u proizvodnji novih proizvoda.

ekstruzija ; nusproizvodi ; obogaćivanje ; nutritivna vrijednost

nije evidentirano

engleski

Application of food industry by-products in production of extruded products

nije evidentirano

extrusion ; by-products ; enrichment ; nutritional value

nije evidentirano

Podaci o prilogu

93-110.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Šubarić, Drago

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2017.

978-953-7005-51-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija