Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda (CROSBI ID 61067)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Miličević, Borislav ; Panak Balentić, Jelena ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago
hrvatski
Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda
Ekstrudirani proizvodi predstavljaju veliku grupu različitih vrsta proizvoda koje konzumira široka populacija (snack proizvodi, žitarice za doručak, tjestenina, konditorski proizvodi i sl.). Kako je danas dosta teško utjecati na prehrambene navike potrošača, prehrambena industrija nastoji obogatiti ove grupe proizvoda s visokovrijednim sastojcima poput prehrambenih vlakana, polifenola, omega 3- i 6- masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i dr. S druge strane, potrošači su svjesni bliskog odnosa između prehrane i zdravlja pa je potražnja za hranom obogaćenom nutritivno vrijednim sastojcima i tzv. funkcionalnom hranom sve veća. Izvor ovih nutritivno vrijednih sastojaka predstavljaju i različiti nusproizvodi prehrambene industrije (pulpe voća i povrća, pogače uljarica, različite kore i ljuske, …) koji nastaju u velikim količinama. Ekstruzija, kao kontinuirani proces s visokom učinkovitosti i mogućnosti upotrebe različitih sirovina, predstavlja odličan put za iskorištenje navedenih nutritivno vrijednih nusproizvoda u proizvodnji novih proizvoda.
ekstruzija ; nusproizvodi ; obogaćivanje ; nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Application of food industry by-products in production of extruded products
nije evidentirano
extrusion ; by-products ; enrichment ; nutritional value
nije evidentirano
Podaci o prilogu
93-110.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Šubarić, Drago
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2017.
978-953-7005-51-1