Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske (CROSBI ID 485754)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske // Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.). Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 103-114

Podaci o odgovornosti

Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir

hrvatski

Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske

U Republici Hrvatskoj postoje prirodni uvjeti za razvoj prehrambene industrije i malih obiteljskih gospodarstava na području prerade poljoprivrednih proizvoda. Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj je relativno razvijena međutim proizvodnja nekih poljoprivrednih proizvoda (voće, povrće, stočarski proizvodi) nije dovoljno zastupljena u odnosu na prirodne mogućnosti. U Slavoniji i Baranji niti tzv. osnovna prehrambena industrija nije dovoljno razvijena, još manje je razvijena prerada s višim stupnjem finalizacije. Zaostajanje prerade poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj, a posebno u istočnoj Hrvatskoj je evidentno u svim granama prerade posebno u proizvodnji i preradi voća, povrća, mlijeka, mesa i preradi industrijskog bilja. Hrvatska a posebno istočna Hrvatska zaostaje u proizvodnji hrane konzervirane niskim temperaturama hlađenjem i smrzavanjem. Prema prirodnim potencijalima Hrvatska bi mogla proizvoditi dovoljno hrane za svoje potrebe, potrebe turizma i za izvoz. Međutim zbog nerazvijene prerade Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane niti za svoje potrebe. U razvoju prerade trebaju se sljediti svjetski trendovi u proizvodnji i potrošnji hrane. Potrošaći su iznimno senzibilni na genetski-modificirane proizvode, u Hrvatskoj za sada nema proizvodnje takve hrane, državnim mjerama takvo stanje treba održati. Da bi se zadovoljile vlastite potrebe i potrebe turizma u proizvodnji hrane treba promjeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje (povečati proizvodnju voća, povrća, mlijeka), razviti preradu poljoprivrednih proizvoda u industrijskim pogonima i malim obiteljskim gospodarstvima, izgraditi hladnjače sa pakiranjem i konfekcioniranjem svježih proizvoda, izgraditi pogone za proizvodnju polupripremljene i minimalno procesirane hrane, izgraditi tvornice za proizvodnju smrznute hrane, razvijati proizvodnju i preradu tzv. organske (prirodne) hrane, zakonska i druga akta uskladiti s ISO i HACCP standardima.

gospodarstvo; razvitak; prerada poljoprivrednih proizvoda; prehrambena industrija; turizam

nije evidentirano

engleski

Development directions of agricultural products processing for expansion of Croatian tourism

nije evidentirano

economy; development; processing of agricultural products; food industry; tourism

nije evidentirano

Podaci o prilogu

103-114.

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske

Meler, Marcel

Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske

predavanje

07.06.2002-08.06.2002

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Ekonomija, Prehrambena tehnologija