Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 934797

Stupnjevanje rizika pri pojavnosti klizišta u ekosustavima


Ivandić, Krešo; Dodigović, Filip
Stupnjevanje rizika pri pojavnosti klizišta u ekosustavima // 5. Međunarodna konferencija INOVACIJE, TEHNOLOGIJE, EDUKACIJA I MENADŽMENT, Zbornik radova / Nevenka Breslauer, Petra Horvat (ur.).
Čakovec: Međimursko veleučilište u Čakovcu, 2018. str. 220-225 (predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Stupnjevanje rizika pri pojavnosti klizišta u ekosustavima
(Landslides risk grading in the ecosystems)

Autori
Ivandić, Krešo ; Dodigović, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
5. Međunarodna konferencija INOVACIJE, TEHNOLOGIJE, EDUKACIJA I MENADŽMENT, Zbornik radova / Nevenka Breslauer, Petra Horvat - Čakovec : Međimursko veleučilište u Čakovcu, 2018, 220-225

Skup
5. Međunarodna konferencija INOVACIJE, TEHNOLOGIJE, EDUKACIJA I MENADŽMENT

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 4-5.04.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Klizišta, Eko sustav, Procjena rizika, Interakcija
(Landslides, Eco System, Risk Assessment, Interaction)

Sažetak
U radu su prikazane analize slučajeva pojave posljedice nastanka klizišta na eko sustave u interakciji s ljudima. Pojavom klizišta na većoj ili manjoj skali dolazi do značajnog, djelovanja na prirodni i izgrađeni okoliš. Generalno, utjecaj klizišta na eko sustave sastoji se od promjena slijedećih fundamentalnih elemenata: tokova podzemnih i nadzemnih voda, vegetacije i pokrova, topografskih elemenata, životinjskih staništa i mogućnosti značajnih zagađenja. Potrebno je razlučiti ljudsko od prirodnog djelovanja u smislu uzroka nastanka pojave klizišta i posljedica na eko sustave. Analizirani primjeri klizišta ukazuju na široki spektar stupnja rizika pojave neželjenih djelovanja. S jedne strane moguće je da relativno malo klizište uzrokuje događaj katastrofalnih posljedica. Suprotno tome događa se pojavnost klizišta većih površina zahvaćenog područja, koja imaju mali, ili skoro zanemarivi efekt na promatrani eko sustav. U radu se na odgovarajući način valoriziraju i kvantificiraju rizici pojave i posljedica klizišta na ponašanje ekosustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA