Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 934692

Ima li solidarnosti u azilu i migracijama u Europskoj uniji?


Goldner Lang, Iris
Ima li solidarnosti u azilu i migracijama u Europskoj uniji? // Prvih deset godina razvoja sustava azila u Hrvatskoj : (s osvrtom na sustave azila u regiji) / Drago Župarić-Iljić (ur.).
Zagreb: Institut za migracije i narodnosti : Centar za mirovne studije : Kuća ljudskih prava., 2013. str. 33-45


Naslov
Ima li solidarnosti u azilu i migracijama u Europskoj uniji?
(Is There Solidarity in Migration and Asylum in the European Union?)

Autori
Goldner Lang, Iris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Prvih deset godina razvoja sustava azila u Hrvatskoj : (s osvrtom na sustave azila u regiji)

Urednik/ci
Drago Župarić-Iljić

Izdavač
Institut za migracije i narodnosti : Centar za mirovne studije : Kuća ljudskih prava.

Grad
Zagreb

Godina
2013

Raspon stranica
33-45

ISBN
9789536028306

Ključne riječi
Solidarnost, pravo azila EU, pravo migracija EU, podjela odgovornosti, relokacija, Zajednički europski sustav azila, Dublinska uredba
(Solidarity, EU asylum law, EU migration law, responsibility-sharing, Common European Asylum System, Dublin Regulation)

Sažetak
Solidarnost je jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije koja je priznata kao usmjeravačko načelo europske politike azila od stupanja na snagu Ugovora iz Amsterdama. Ona je danas obuhvaćena čl. 80. UFEU, koji propisuje da europske politike granične kontrole, azila i imigracija i njihovu provedu “uređuje načelo solidarnosti i pravedne podjele odgovornosti među državama članicama, uključujući i njegove financijske implikacije”. Potreba za solidarnošću u području azila i migracija proizlazi iz činjenice da neke države članice imaju više tražitelja azila od drugih, neke imaju više izbjeglica od drugih, a neke se s tim teže hvataju ukoštac iz niza zemljopisnih, gospodarskih i drugih razloga. Moguća je primjena različitih mjera kao podrška funkcioniranju solidarnosti, kao što su: financijska pomoć, praktična suradnja, premještanje (relokacija), preseljenje i zajednička obrada. Ovaj će se tekst baviti potencijalima i (ograničenim) napretkom u primjeni nekih od navedenih mjera. Započet će analizom obveza država članica EU naspram izbjeglica temeljem međunarodnog i europskog prava azila. Rasprava će se zatim usmjeriti na utvrđivanje značenja solidarnosti, njene vrijednosti u praksi te motivacije država članica za uspostavom mehanizama solidarnosti. Potencijalne razlike između solidarnosti, podjele tereta i podjele odgovornosti će također biti uzete u obzir. Zaključna rasprava bavit će se potencijalnom budućnošću solidarnosti u kontekstu problematičnog odnosa između dublinskog pravila o “državi prvog ulaska” i primjene načela solidarnosti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Iris Goldner Lang, (252915)