Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u brbavicama Venus Verrucosa (Linnaeus, 1758) (CROSBI ID 419234)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šeparović, Ana
Ujević, Ivana
hrvatski
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u brbavicama Venus Verrucosa (Linnaeus, 1758)
Domoična kiselina (DK) je neurotoksin i uzročnik je ASP (Amnesic Shellfish Poisoning) otrovanja ljudi. Kvantitativno određivanje domoične kiseline u školjkašima je važno u prevenciji trovanja ASP-om koje bi moglo nastati nakon konzumacije toksičnih školjkaša. U ovom istraživanju ispitana je stabilnost domoične kiseline u ekstraktu brbavica (Venus verrucosa) pri vrijednostima pH od približno 1 i 3 te temperaturama od 37oC i 90oC. Domoična kiselina je određivana metodom tekućinske kromatografije i masene spektrometrije (LC-MS/MS) u metanolskom ekstraktu ukupnog jestivog mekog tkiva brbavica. Rezultati su ukazali da temperatura ekstrahiranja domoične kiseline ne utječe značajno na stabilnost domoične kiseline, dok vrijednost pH utječe. Naime, ustanovljen je utjecaj nižeg pH (1, 09 – 1, 50) pri kojem srednja vrijednost iskorištenja domoične kiseline iznosi 72, 1 %, dok pri pH 3 (3, 01 – 3, 35) iznosi 99, 6 % .
Domoična kiselina, ASP, tekućinski kromatograf, temperatura, pH
nije evidentirano
engleski
pH and temperature influence on the content of domoic acid in warty venus Venus verrucosa (Linnaeus 1758)
nije evidentirano
Domoic acid, ASP, LC-MS/MS, temperature, pH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
29.03.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split