Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 934110

Osobitosti vokalnog napora glasovnih profesionalaca u turizmu


Carović, Ines; Žganec, Tena
Osobitosti vokalnog napora glasovnih profesionalaca u turizmu // Inovacije, sigurnost i održivost u razvoju turizma / Breslauer, Nevenka (ur.).
Sveti Martin na Muri: Međimursko veleučilište u Čakovcu, 2018. str. 14-21 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Osobitosti vokalnog napora glasovnih profesionalaca u turizmu
(Characterisics of vocal tension of professional voice users in tourism)

Autori
Carović, Ines ; Žganec, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Inovacije, sigurnost i održivost u razvoju turizma / Breslauer, Nevenka - Sveti Martin na Muri : Međimursko veleučilište u Čakovcu, 2018, 14-21

Skup
5. međunarodna konferencija "Inovacije, tehnologije, edukacija i menadžment"

Mjesto i datum
Sv. Martin na Muri, 4. i 5. travnja 2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Vokalni zamor, glasovni profesionalci u turizmu, njega glasa
(Vocal fatigue, professional voice users in tourism, voice care)

Sažetak
U radu će se prikazati rezultati istraživanja vokalnoga zamora glasovnih profesionalaca u turizmu. Vokalni je zamor funkcionalna slabost glasa, a Kovačić (2012) pojašnjava da je riječ o samopercepciji povećanog laringalnog naprezanja i promjenama kvalitete glasa. Do sada su istraživanja bila usmjerena na nastavnike, glumce i pjevače te spikere i novinare, a povećan rast gospodarske grane turizma u Republici Hrvatskoj izazvao je i veće zahtjeve za govorno opterećenje glasovnih profesionalaca u turizmu. Budući da glasovni profesionalci u turizmu svakodnevno imaju povećane napore kroz višesatno govorenje prisiljeni su prilagođavati se različitim tehničkim uvjetima (govor u autobusu, na javnim, bučnim površinama, bez osiguranoga razglasa, s različitim brojem slušatelja…), pokušalo se istražiti kakve su njihove govorne navike te kakva je njihova procjena glasa. Istraživanje je provedeno na 103 ispitanika u dva dijela. Prvi dio je upitnik o samoprocjeni vokalnoga zamora, a drugi dio s deset ispitanika je analiza kvalitete glasa prije (nakon odmora) i neposredno poslije vokalnoga zamora. U glavnom dijelu istraživanja ispitala se subjektivna procjena simptoma vokalnoga zamora te svjesnost glasovnih profesionalaca u turizmu o njezi glasa i govornoj higijeni. U drugome dijelu su se analizirale akustičke karakteristike glasa i kvaliteta glasa ove skupine glasovnih profesionalaca prije i poslije dužega govora te su izmjereni prosječni govorni F0, jitter i shimmer. Rezultati pokazuju koji su najčešći subjektivni simptomi glasovnoga zamora te da glasovni profesionalci u turizmu nemaju sustavnu, a čak ni temeljnu edukaciju i pomoć u njezi glasa, ali ni svijest o potrebi za njegom glasa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-0785 - Proizvodnja i percepcija govora (Marko Liker, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ines Carović, (297991)

Citiraj ovu publikaciju

Carović, Ines; Žganec, Tena
Osobitosti vokalnog napora glasovnih profesionalaca u turizmu // Inovacije, sigurnost i održivost u razvoju turizma / Breslauer, Nevenka (ur.).
Sveti Martin na Muri: Međimursko veleučilište u Čakovcu, 2018. str. 14-21 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Carović, I. & Žganec, T. (2018) Osobitosti vokalnog napora glasovnih profesionalaca u turizmu. U: Breslauer, N. (ur.)Inovacije, sigurnost i održivost u razvoju turizma.
@article{article, editor = {Breslauer, N.}, year = {2018}, pages = {14-21}, keywords = {vocal fatigue, professional voice users in tourism, voice care}, title = {Characterisics of vocal tension of professional voice users in tourism}, keyword = {vocal fatigue, professional voice users in tourism, voice care}, publisher = {Me\djimursko veleu\v{c}ili\v{s}te u \v{C}akovcu}, publisherplace = {Sv. Martin na Muri} }