Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 934075

Utjecaj novih tehnologija na vidljivost, dohvatljivost i citiranost znanstvenih radova


Racz, Aleksandar; Marković, Suzana
Utjecaj novih tehnologija na vidljivost, dohvatljivost i citiranost znanstvenih radova, 2018. (sažeci u zbornicima skupova).


CROSBI ID: 934075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj novih tehnologija na vidljivost, dohvatljivost i citiranost znanstvenih radova

Autori
Racz, Aleksandar ; Marković, Suzana

Izvornik
Sažeci u zbornicima skupova

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, sažeci u zbornicima skupova

Godina
2018

Ključne riječi
citiranost, open access, networking, socijalni mediji, faktor utjecaja

Sažetak
Sažetak: S pojavom internetskih tehnologija i prelaskom više od polovine trenutačnih više od 28 000 znanstvenih časopisa iz tiskanog u digitalni format znatno su se razvile mogućnosti povećanja i praćenja faktora odjeka časopisa i radova na znanstvenu zajednicu te time i ostvarivanje temeljnog smisla znanstvene publicistike–- rezultate znanstvenih istraživanja učiniti dostupnima što širem krugu znanstvene i akademske zajednice, kako bi se mogle upotrijebiti njihove spoznaje, ali i provjeriti i kritički sagledati, čime im se priznaje i štiti autorstvo i daje veća vrijednost. Altmetrija, tj. metrija na razini članka (engl. article level metrics) osim praćenja citiranosti omogućuje i praćenje prema broju posjeta nekom radu, broju preuzimanja, dijeljenja ili uključivanja na društvenim mrežama već neposredno nakon objavljivanju u digitalnom obliku. Objavljivanje radova u open access (OA) časopisima, putem kojih ukupan broj besplatno dostupnih radova u svijetu raste po stopi od 9, 4 % godišnje, znatno mijenja vidljivost (engl. visibility) i dohvatljivost (engl. accessibility), što rezultira znatnim povećanjem citiranosti svih radova (Lariviere, Gingras 2009), iako postoje i znanstvenici koji tvrde da digitalna dostupnost radova i njihovih povijesnih arhiva dovodi do povećanja citiranja novijih radova i većeg koncentriranja citata na manji broj radova (Evans 2008). Nedavna istraživanja ipak potvrđuju da OA radovi imaju između 26 % i 64 % više citata u odnosu na ukupno objavljene radove (Archambauld i sur. 2014), odnosno ukupno 50 % više od ne-OA radova (Archambauld i sur. 2016), uz preporuku Gold OA pristupa kao najbolje strategije izdavaštva za radove u području znanosti i tehnologije, posebice u biologiji, poljoprivredi i biomedicinskim istraživanjima, odnosno Green OA u fizici, astronomiji, matematici i statistici te dijelom i u kliničkoj medicini. Pojedina istraživanja učinkovitosti OA izdavanja radova također potvrđuju povećanje citiranosti u društvenim znanostima za 88 % te za 52 do 83 % u području biomedicine i prirodnih znanosti (Xu 2011). Citiranost radova višestruko se povećava i objavljivanjem članaka na mrežnim stranicama putem tzv. multiple OA vidljivosti (Xia 2011), primjerice objavom na platformi Academia.net – „platformi za članove akademske zajednice za dijeljenje rezultata istraživanja”, i to za 16 % tijekom godine dana od objave, 51 % nakon tri godine i 69 % nakon pet godina od objave (Niyazov i sur. 2016). Također, objava na platformi ResearchGate – „mreži posvećenoj znanosti i istraživanjima”, povećava vidljivost i citiranost radova, budući da putem dostupnosti na jednoj i/ili drugoj platformi radovi bivaju više citirani nego na klasičnim citatnim bazama podataka Web of Science ili Scopus (Thelwall, Kousha 2017), iako još uvijek manje nego na platformi Google Scholar koja je vodeća prema broju zabilježenih citata pojedinog rada (Vaughan, Show 2008).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Ekonomija

Napomena
Sažetak je napravljen na osnovi znanstvenog rada koji je izrađen u sklopu znanstvenog projekta ZP UNRI 3/7 kojeg podupire Sveučilište u Rijeci.POVEZANOST RADA


Projekti:
ZP UNRI 3/7

Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija,
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Marković (autor)

Avatar Url Aleksandar Racz (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Racz, Aleksandar; Marković, Suzana
Utjecaj novih tehnologija na vidljivost, dohvatljivost i citiranost znanstvenih radova, 2018. (sažeci u zbornicima skupova).
Racz, A. & Marković, S. (2018) Utjecaj novih tehnologija na vidljivost, dohvatljivost i citiranost znanstvenih radova. Sažeci u zbornicima skupova. Sažeci u zbornicima skupova.
@unknown{unknown, year = {2018}, keywords = {citiranost, open access, networking, socijalni mediji, faktor utjecaja}, title = {Utjecaj novih tehnologija na vidljivost, dohvatljivost i citiranost znanstvenih radova}, keyword = {citiranost, open access, networking, socijalni mediji, faktor utjecaja} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font