Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933998

Predgovor


Mimica, Ninoslav; Uzun, Suzana; Kozumplik, Oliver
Predgovor // Nuspojave psihofarmaka - odabrana poglavlja / Mimica, Ninoslav ; Uzun, Suzana ; Kozumplik, Oliver (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada i Klinika za psihijatriju Vrapče, 2018. str. VII-VIII


Naslov
Predgovor
(Foreword)

Autori
Mimica, Ninoslav ; Uzun, Suzana ; Kozumplik, Oliver

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Nuspojave psihofarmaka - odabrana poglavlja

Urednik/ci
Mimica, Ninoslav ; Uzun, Suzana ; Kozumplik, Oliver

Izdavač
Medicinska naklada i Klinika za psihijatriju Vrapče

Grad
Zagreb

Godina
2018

Raspon stranica
VII-VIII

ISBN
978-953-176-839-9

Ključne riječi
Psihofarmaci ; nuspojave
(Psychopharmacs ; side-effects)

Sažetak
Sadržaji opisani u ovoj knjižici namijenjeni su lakšem praćenju i usvajanju novih znanja na poslijediplomskom tečaju Nuspojave psihofarmaka koji je do sada već održan 9 puta na raznim lokacijama, a zadnji puta 27. listopada 2017. godine u Klinici za psihijatriju Vrapče, a uključuje opis nuspojava antidementiva, zatim opis nuspojava antipsihotika koji su prva linija farmakološkog liječenja psihotičnih poremećaja i drugih bihevioralnih poremećaja. Opisan je metabolički sindrom koji se češće pojavljuje među psihijatrijskim bolesnicima negoli u općoj populaciji. Opisane su nuspojave antidepresiva lijekova koji se rabe u liječenju poremećaja raspoloženja i pri kojima su opisane brojne nuspojave tijekom primjene. U knjižici su opisane i nuspojave stabilizatora raspoloženja koji se rabe u liječenju bipolarnoga afektivnog poremećaja te povećava rizik od suicida i dizabiliteta, kao i nuspojave benzodiazepina. Benzodiazepini se i dalje rutinski propisuju ne samo u psihijatriji nego i drugdje u medicini. Imaju brz početak djelovanja i općenito se dobro podnose, no važno je poznavati i njihove neželjene učinke i u tome smislu planirati optimalnu uporabu tih lijekova u liječenju pojedinog pacijenta. U knjižici se mogu pronaći podatci o povezanosti serotoninskih receptora i nuspojava psihofarmaka, kao i o nuspojavama tijekom liječenja ovisnika o različitim psihoaktivmm tvarima. Dodatni su problem u liječenju ovisnosti i komorbidni psihički poremećaji kao što su depresivni poremećaj, anksiozni poremećaji, poremećaji ličnosti, ovisnost o drugim psihoaktivmm tvarima itd., koje je uvijek potrebno liječiti istodobno s liječenjem ovisnosti, što je opisano u ovoj publikaciji. Također su opisane neke ocjenske ljestvice koje se primjenjuju u procjeni nuspojava psihofarmaka. U farmakoekonomskim analizama troškovi se promatraju kao izravni i neizravni, a izravni se opet dijele na medicinske i nemedicinske, što je također opisano u ovoj knjizi. Nakraju, u procesu registracije lijeka, tj. prije pojave na tržištu, potencijalni lijek prolazi kroz dugogodišnja klinička ispitivanja gdje, osim učinkovitosti, mora pokazati i zadovoljavajuću sigurnost, odnosno podnošljivost. Tako su i svi današnji brojni psihofarmaci (anksiolitici, antidepresivi, antipsihotici, stabilizatori raspoloženja, antidementivi i drugi) tijekom procesa registracije, uz dokaz o svojoj učinkovitosti, pokazali i zadovoljavajući profil nuspojava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinika za psihijatriju Vrapče,
Medicinski fakultet, Osijek,
Sveučilište u Zagrebu,
Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku

Profili:

Avatar Url Ninoslav Mimica (autor)

Avatar Url Oliver Kozumplik (autor)

Avatar Url Suzana Uzun (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Mimica, Ninoslav; Uzun, Suzana; Kozumplik, Oliver
Predgovor // Nuspojave psihofarmaka - odabrana poglavlja / Mimica, Ninoslav ; Uzun, Suzana ; Kozumplik, Oliver (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada i Klinika za psihijatriju Vrapče, 2018. str. VII-VIII
Mimica, N., Uzun, S. & Kozumplik, O. (2018) Predgovor. U: Mimica, N., Uzun, S. & Kozumplik, O. (ur.) Nuspojave psihofarmaka - odabrana poglavlja. Zagreb, Medicinska naklada i Klinika za psihijatriju Vrapče, str. VII-VIII.
@inbook{inbook, year = {2018}, pages = {VII-VIII}, keywords = {Psychopharmacs, side-effects}, isbn = {978-953-176-839-9}, title = {Foreword}, keyword = {Psychopharmacs, side-effects}, publisher = {Medicinska naklada i Klinika za psihijatriju Vrap\v{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }