Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933938

Okolišni aspekt komunalne infrastrukture - primjer regionalnog vodoopskrbnog sustava Istarske županije


Maradin, Mladen; Lončar, Jelena
Okolišni aspekt komunalne infrastrukture - primjer regionalnog vodoopskrbnog sustava Istarske županije // Zbornik radova Četvrtog kongresa geografa Bosne i Hercegovine / Drešković, Nusret (ur.).
Sarajevo: Geografsko društvo u Federaciji Bosne i Hercegovine, 2017. str. 345-358 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Okolišni aspekt komunalne infrastrukture - primjer regionalnog vodoopskrbnog sustava Istarske županije
(Environmental aspect of communal infrastructure - example of regional water supply system of County of Istria)

Autori
Maradin, Mladen ; Lončar, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Četvrtog kongresa geografa Bosne i Hercegovine / Drešković, Nusret - Sarajevo : Geografsko društvo u Federaciji Bosne i Hercegovine, 2017, 345-358

Skup
Četvrti kongres geografa Bosne i Hercegovine

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 17-19.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Istra, komunalna infrastruktura, vodoopskrba, održivost, padaline
(Istria, communal infrastructure, water supply, sustainability, precipitation)

Sažetak
Okolišni aspekt potrebno je uzeti u obzir pri izradi strategija razvoja i dokumenata vezanih za prostorno planiranje. Analizom podataka vodoopskrbnih tvrtki na području Istarske županije u razdoblju od 2006. godine do danas istražen je utjecaj pojedinih djelatnosti (turizma) i vodoopskrbe stanovništva na iskorištavanje vode. Pri tome je posebna pažnja posvećena onim elementima okoliša koji su bitni za vodoopskrbu/dostupnost vode – padalinama i litološkom sastavu podloge. Vodoopskrbni sustav proučavanog područja u nadležnosti je tri javna vodoopskrbna poduzeća (Istarski vodovod – Buzet, Vodovod Pula i Vodovod Labin). Zbog sezonalnosti turizma u Istarskoj županiji najveći je pritisak na vodoopskrbu u ljetnim mjesecima (lipanj-kolovoz), kada je minimum u godišnjem hodu padalina. Pri tome je važan utjecaj porasta broja turističkih dolazaka u zadnjih desetak godina, kao i opažene i predviđene promjene klime. Trenutno vodoopskrbni sustav prati potrebe lokalnog stanovništva i gospodarstva, iako broj priključaka lagano raste. Potrošnja vode ne bilježi značajan porast, a ovisi o hidrološkim prilikama u svakoj pojedinoj godini. S obzirom na planirani razvoj turizma, ali i ostalih gospodarskih djelatnosti te scenarije promjena klime dani su neki zaključci o budućim problemima s kojima se vodoopskrbni sustav Istre može susresti. Na primjeru grada Rovinja ispitana je međuovisnost vodoopskrbe i zahtjeva gospodarstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeografijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb