Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933865

Sportski potencijal hrvatskih uzgojnih tipova konja


Gregić, Maja; Baban, Mirjana; Bobić, Tina; Štrbac, Ljuba; Janković, Katarina; Gantner, Vesna
Sportski potencijal hrvatskih uzgojnih tipova konja // 53. Hrvatski i 13. Međunarodni simpozij agronoma, Zbornik radova / Vlatka R., Zvonko A. (ur.).
Vodice: Poljoprivredni fakultet, 2018. str. 440-444 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Sportski potencijal hrvatskih uzgojnih tipova konja
(Sports potential of Croatian breeding types of horses)

Autori
Gregić, Maja ; Baban, Mirjana ; Bobić, Tina ; Štrbac, Ljuba ; Janković, Katarina ; Gantner, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
53. Hrvatski i 13. Međunarodni simpozij agronoma, Zbornik radova / Vlatka R., Zvonko A. - Vodice : Poljoprivredni fakultet, 2018, 440-444

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma 18. do 23. veljače 2018., Vodice, Hrvatska

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18-29.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Uzgojni tipovi konja ; konjički sportovi ; Hrvatska
(Horse breeding types ; equestrian sports ; Croatia)

Sažetak
Cilj ovoga rada je prikazati stanje populacija i potencijal hrvatskih uzgojnih tipova konja u konjičkim sportovima čiji se pojedini uzgoj temelji na tridesetogodišnjem uzgoju, upravo za tu namjenu. U Hrvatskoj su u 2016. godini uzgajane 54 pasmine konja, od kojih su tri autohtone i jedna izvorno zaštićena pasmina. Iste godine uzgajana su 34 uzgojna tipa, od kojih su četiri hrvatska uzgojna tipa konja. Ukupno povećanje broja registriranih konja u Hrvatskoj, u 2016. u odnosu na 2011., iznosi 2.734 ili 12%. U posljednjih šest godina ukupan broj toplokrvnjaka u Hrvatskoj je narastao za 1.338 grla, što je povećanje za 14, 57%. U istom razdoblju, populacija uzgojnog tipa hrvatskog sportskog konja povećana je za 26, 22%, dok je brojno stanje populacije uzgojnog tipa hrvatskog toplokrvnjaka smanjeno za 30, 16%. Hrvatski sportski konj i hrvatski toplokrvnjak su uzgojni tipovi koji se koriste u različitim disciplinama konjičkih sportova. U proteklih šest godina preponsko jahanje čini 63% svih konjičkih sportova Republike Hrvatske. Od ukupnog broja konja u Republici Hrvatskoj svega 3% je licenciranih konja u Hrvatskom konjičkom savezu, što iznosi 8% toplokrvne populacije konja. Najzastupljeniji uzgojni tipovi među populacijom licenciranih konja u Hrvatskom konjičkom savezu su hrvatski toplokrvnjak (14%) i hrvatski sportski konj (11%). Ulaskom u Europsku uniju broj licenciranih konja u Hrvatskom konjičkom savezu se povećao za 23%, a broj hrvatskih uzgojnih tipova za 9%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek