Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933863

Vremenski uvjeti u mikropokusima sa kukuruzom i sojom na 19 lokacija širom Hrvatske u 2017. godini


Pejić, Ivan; Pandžić, Krešo; Mesić, Milan; Tomšić, Davor; Strelec Mahović, Nataša; Likso, Tanja; Sudarić, Aleksandra; Čavlovićak , Snježana; Marković, Bojan; Jukić, Goran et al.
Vremenski uvjeti u mikropokusima sa kukuruzom i sojom na 19 lokacija širom Hrvatske u 2017. godini // Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Grafika, 2018. str. 105-106 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Vremenski uvjeti u mikropokusima sa kukuruzom i sojom na 19 lokacija širom Hrvatske u 2017. godini
(Weather conditions in maize and soybean field micro trials at 19 locations across Croatia in 2017)

Autori
Pejić, Ivan ; Pandžić, Krešo ; Mesić, Milan ; Tomšić, Davor ; Strelec Mahović, Nataša ; Likso, Tanja ; Sudarić, Aleksandra ; Čavlovićak , Snježana ; Marković, Bojan ; Jukić, Goran ; Buhiniček, Ivica ; Stepinac, Domagoj ; Rastija, Mirta ; Iljkić, Dario ; Samobor, Vesna ; Dumičić, Gvozden ; Godena , Sara ; Pecina, Marija ; Šimić, Domagoj ; Šarčević, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Grafika, 2018, 105-106

Skup
53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18-23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Suša, temperatura zraka, oborina, kukuruz, soja
(Drought, air temperature, precipitation, maize, soybean)

Sažetak
Brojna recentna istraživanja potvrđuju postupni porast prosječnih dnevnih temperatura u zadnjih nekoliko decenija te povećanu učestalost ekstremnih godina u smislu količine i rasporeda oborine, a brojne simulacije upućuju da će se ovaj trend nastaviti i u narednim decenijama. Zbog velikih površina na kojima se uzgajaju i dominantnom uzgoju bez navodnjavanja, proizvodnji kukuruza i soje u Hrvatskoj prijete snižavanje prosječnih uroda i velike štete u ekstremnim godinama, posebno onim s obilježjima suše. Među inim agrotehničkim mjerama kojima se mogu ublažiti utjecaji suše, svakako najekonomičniji i najpoželjniji je razvoj novih sorata s povećanom tolerancijom na sušu. U cilju procjene adaptabilnosti i tolerantnosti na sušu tijekom 2017. godine proveden je poljski pokus na 19 lokacija širom RH u kojemu je u mikropokusima testirano po 32 komercijalna genotipa, a na svakoj pokusnoj lokaciji prikupljani su od sjetve pa do žetve u satnom režimu sljedeći meteorološki podaci: temperatura i vlaga zraka, količina oborina, jačina, brzina i smjer vjetra, te vlažnost tla na dubini od 30 cm na dnevnoj bazi. U ovom radu detaljno prikazujemo vremenske prilike utvrđene izravno u usjevima za 8 lokacija u Slavoniji, 6 u zapadnoj Hrvatskoj, 3 u Istri i 2 u Dalmaciji. U radu se analizira intenzitet i trajanje razdoblja nepovoljnih uzgojnih uvjeta u 2017. spram višegodišnjih prosjeka, kao i razlike među lokacijama i posljedice na prosječne prinose kukuruza i soje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)