Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 93386

Dvorci i perivoji u Slavoniji - Od Zagreba do Iloka


Obad Šćitaroci, Mladen; Bojanić Obad Šćitaroci, Bojana
Dvorci i perivoji u Slavoniji - Od Zagreba do Iloka, Zagreb: Šćitaroci d.o.o., 1998 (monografija)


Naslov
Dvorci i perivoji u Slavoniji - Od Zagreba do Iloka
(Manors and Gardens in Slavonia – from Zagreb to Ilok)

Autori
Obad Šćitaroci, Mladen ; Bojanić Obad Šćitaroci, Bojana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Šćitaroci d.o.o.

Grad
Zagreb

Godina
1998

Stranica
448

ISBN
953-97121-0-6

Ključne riječi
Hrvatska; Slavonija; dvorci; vrtovi; parkovi; umjetnost; povijest; plemstvo; vlastelinstva; arhitektura; krajobrazna arhitektura; genealogija
(Croatia; Slavonia; castles; manors; gardens; parks; art; history; nobility; estates; architecture; landscape architecture; genealogy)

Sažetak
Dvorci i perivoji Hrvatske dio su srednjoeuropske tradicije. Najraniji dvorci i kurije potječu iz 17. stoljeća, a podižu se u krajoliku između Zagreba i Križevaca. Dvorac princa Eugena Savojskoga u Bilju (Baranja), izgrađen u prvoj polovici 18. stoljeća, prvi je dvorac podignut na području koje je stoljeće i pol bilo pod turskim zaposjednućem. U 18. stoljeću gradi se tridesetak dvoraca, u 19. stoljeću gradi se dvadeset pet, a početkom 20. stoljeća šest dvoraca i kurija. Šezdeset dvoraca, kurija i zamkova pokazuju sve šarenilo stilskih obilježja: od kasne gotike, srednjoeuropske renesanse i ranoga baroka, baroka i klasicizma, neoromantizma i historicizma. Tlorisni su oblici različiti: dvadesetak starijih dvoraca i kurija četverokrilni su i trokrilni, više od polovice ima pravokutni oblik, brojni su nepravilnih tlorisnih oblika, a katkad i u obliku slova L ili H. Više od tri četvrtine jednokatne su zgrade, dva su dvorca dvokatna (Ilok, Popovača I.), a ostatak su prizemnice. Tlorisna (tzv. razvijena ili ukupna) površina dvoraca i kurija razmjerno je malena. Samo četiri dvorca možemo smatrati velikim dvorcima (Popovača I., Ilok, Daruvar i Gornja Rijeka), kojih je površina veća od 3000 m2. Desetak ih je s površinom većom od 2000 m2, petnaestak ima površinu 1000-2000 m2, a dvadesetak ih je površine od 500 do 1000 m2. Polovica opisanih dvoraca i kurija u razmjerno je dobrom stanju, desetak su ruševine, desetak je u lošem stanju, a desetak više i ne postoji. Perivoji su djelomice sačuvani uz petnaestak dvoraca. Najsačuvaniji su perivoji u Valpovu, Našicama, Trenkovu, Virovitici i Donjem Miholjcu. Perivoji su površinom maleni. Samo je nekoliko većih od 10 hektara. Površina je polovice perivoja do 3, 5 hektara. Malobrojni su perivoji iz 18. stoljeća. Najvrjedniji je barokni zvjerinjak u Valpovu. Četrdesetak perivoja nastalo je tijekom 19. stoljeća i oni posjeduju obilježja pejsažne, pejsažno-romantičarske i historicističke vrtne arhitekture. Kod svih je perivoja zamjetno isprepletanje različitih stilskih obilježja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizamPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
054005

Ustanove
Arhitektonski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Obad Šćitaroci, Mladen; Bojanić Obad Šćitaroci, Bojana
Dvorci i perivoji u Slavoniji - Od Zagreba do Iloka, Zagreb: Šćitaroci d.o.o., 1998 (monografija)
Obad Šćitaroci, M. & Bojanić Obad Šćitaroci, B. (1998) Dvorci i perivoji u Slavoniji - Od Zagreba do Iloka. Zagreb, Šćitaroci d.o.o..
@book{book, collectioneditor = {Bojani\'{c}, Ivo}, year = {1998}, pages = {448}, keywords = {Croatia, Slavonia, castles, manors, gardens, parks, art, history, nobility, estates, architecture, landscape architecture, genealogy}, isbn = {953-97121-0-6}, title = {Manors and Gardens in Slavonia and \#8211; from Zagreb to Ilok}, keyword = {Croatia, Slavonia, castles, manors, gardens, parks, art, history, nobility, estates, architecture, landscape architecture, genealogy}, publisher = {\v{S}\'{c}itaroci d.o.o.}, publisherplace = {Zagreb} }