Sastav fenola u svježem plodu, sušenom plodu i soku tradicionalnih i otpornih sorti jabuka uzgojenih u intenzivnom sustavu proizvodnje (CROSBI ID 660751)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Milinović, Bernardica ; Halapija Kazija, Dunja ; Vujević, Predrag ; Jelačić, Tvrtko ; Čiček, Danijel
hrvatski
Sastav fenola u svježem plodu, sušenom plodu i soku tradicionalnih i otpornih sorti jabuka uzgojenih u intenzivnom sustavu proizvodnje
U istraživanju su uspoređene tradicionalne (Ovčji nos, Mašanka i Zlatna zimska parmenka) s otpornim (Topaz®, Pinova® i Querina-Florina) i komercijalnim sortama (Gala, Golden Delicious, Idared) u sustavu intenzivne proizvodnje s ciljem bolje procjene potencijala i pogodnosti plodova sorti za daljnju preradu te za implementaciju ekološki prihvatljivije proizvodnje pojedinih sorti jabuka u intenzivnom sustavu uzgoja.Pokus je proveden u pokusnom voćnjaku Zavoda za voćarstvo, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo. U vrijeme optimalnog roka berbe za svaku sortu zasebno, dio plodova sorti jabuka u istraživanju je posušen u sušari M.Bucher AG Typ 20, a dio je iskorišten za dobivanje soka u sklopu tvrtke LuPo-Voćni sokovi d.o.o. Na svježim i sušenim plodovima kao i u soku jabuka zasebno je određivan sadržaj ukupnih fenola (UF) i ukupnih hidroksicimetnih kiselina (UHK). Sadržaj UF bio je u prosjeku niži u soku, a slijede svježi te sušeni plod (96, 60 ; 130, 23 ; 470, 49 mg/100gFW). Sorte su se razlikovale s obzirom na sadžaj UF pri čemu je kod komercijalnih utvrđen u prosjeku manji sadržaj UF, a slijede otporne te tradicionalne sorte, osim Mašanke koja je imala niži sadržaj UF od ostalih tradicionalnih i Topaza kod kojeg je utvrđen veći sadržaj od ostalih otpornih sorti. Sadržaj UHK također je bio najmanji u soku, a slijedi svježi te sušeni plod (22, 39 ; 31, 51 ; 101, 76 mg/100gFW). Komercijalne i otporne sorte su u prosjeku imale niži, dok su sve tradicionalne imale značajno veći sadržaj UHK.
jabuka, tradicionalne sorte, otporne sorte, ukupni fenoli
nije evidentirano
engleski
Phenol content in fresh and dried fruit and juice of traditional and resistant apple varieties grown in intensive production system
nije evidentirano
apple, traditional varieties, intensive cultivation, total phenols
nije evidentirano
Podaci o prilogu
288-289.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 53. hrvatskog I 13. međunarodnog simpozija agronoma
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5551
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska