Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933725

Polifenolni potencijal i CIELab profil 'Babić'(Vitis vinifera L.) u uvjetima mediteranske klime tijekom zrenja


Mucalo, Ana; Zdunić, Goran; Budić Leto, Irena; Maletić, Edi
Polifenolni potencijal i CIELab profil 'Babić'(Vitis vinifera L.) u uvjetima mediteranske klime tijekom zrenja // 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 519-525 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 933725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni potencijal i CIELab profil 'Babić'(Vitis vinifera L.) u uvjetima mediteranske klime tijekom zrenja
(Polyphenolic potential and CIELab profile 'Babić'(Vitis vinifera L.) under Mediterranean conditions during ripening)

Autori
Mucalo, Ana ; Zdunić, Goran ; Budić Leto, Irena ; Maletić, Edi

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 519-525

Skup
53. HRVATSKI I 13. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18-23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
antocijani, ukupni fenoli, CIRG indeks boje, fenolna zrelost, berba
(anthocyanins, total phenols, CIRG color index, phenolic maturity, harvest)

Sažetak
Cilj rada je istražiti utjecaj sekvencijalne berbe bobica 'Babića' na dinamiku fiziokemijskih, polifenolnih, CIELab varijabli i dva indeksa boje (CIRG i CIRG2) u uvjetima mediteranske regije Hrvatske. Uzorkovanje je provedeno u četiri različita stupnja zrelosti pri sadržaju šećera od 18, 30 do 26, 97 °Brix, što odgovara 10, 11 do 15, 68 % v/v potencijalnog alkohola u budućem vinu. Utvrđene su značajne razlike u fiziokemijskim pokazateljima zrelosti i polifenolnom potencijalu bobica ovisno o stupnju zrelosti. Dozrijevanje promovira akumulaciju ukupnih polifenola no najveći sadržaj ukupnih antocijana imale su bobice 3. stupnja zrelosti.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Mucalo (autor)

Avatar Url Edi Maletić (autor)

Avatar Url Goran Zdunić (autor)

Avatar Url Irena Budić-Leto (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Mucalo, Ana; Zdunić, Goran; Budić Leto, Irena; Maletić, Edi
Polifenolni potencijal i CIELab profil 'Babić'(Vitis vinifera L.) u uvjetima mediteranske klime tijekom zrenja // 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 519-525 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mucalo, A., Zdunić, G., Budić Leto, I. & Maletić, E. (2018) Polifenolni potencijal i CIELab profil 'Babić'(Vitis vinifera L.) u uvjetima mediteranske klime tijekom zrenja. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, year = {2018}, pages = {519-525}, keywords = {antocijani, ukupni fenoli, CIRG indeks boje, fenolna zrelost, berba}, title = {Polifenolni potencijal i CIELab profil 'Babi\'{c}'(Vitis vinifera L.) u uvjetima mediteranske klime tijekom zrenja}, keyword = {antocijani, ukupni fenoli, CIRG indeks boje, fenolna zrelost, berba}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, year = {2018}, pages = {519-525}, keywords = {anthocyanins, total phenols, CIRG color index, phenolic maturity, harvest}, title = {Polyphenolic potential and CIELab profile 'Babi\'{c}'(Vitis vinifera L.) under Mediterranean conditions during ripening}, keyword = {anthocyanins, total phenols, CIRG color index, phenolic maturity, harvest}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font