Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije (CROSBI ID 250244)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Mateljak, Željko, Dulčić, Želimir, Ljojić, Zoran Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije // Zbornik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, 16 (2018), 1; 77-95

Podaci o odgovornosti

Mateljak, Željko, Dulčić, Želimir, Ljojić, Zoran

hrvatski

Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije

Organizacijska struktura podrazumijeva ukupnost odnosa i veza između čimbenika koji određuju vrstu poslovne organizacije, način provedbe unutarnje podjele rada, ustroj nižih organizacijskih jedinica, horizontalnu i vertikalnu podjelu dužnosti, prava i obveza radnika, te definiranje odnosa autoriteta i odgovornosti. S druge strane, efikasnost poduzeća podrazumijeva odnos inputa i outputa odnosno ostvarivanje maksimalnog poslovnog učinka uz minimalne troškove. Predmet istraživanja u ovom radu je vezan uz ispitivanje utjecaja tipova organizacijske strukture na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije. Cilj istraživanja je utvrditi koji je tip organizacijske strukture primjeren poduzećima u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije kako bi se primjenom optimalnog tipa organizacijske strukture povećala njihova efikasnost. S obzirom da učinkovita implementacija primjerenog tipa organizacijske strukture u poduzećima omogućava brzu reakciju poduzeća na zahtjeve tržišta, u radu će se istražiti postoji li statistički značajna razlika između primijenjenih tipova organizacijskih struktura i efikasnosti poduzeća te utvrditi postoji li statistički značajna razlika između faktora koji utječu na izbor organizacijske strukture poduzeća u prehrambenoj industriji u Splitsko-dalmatinske županije. Empirijsko istraživanje će se provoditi primjenom uobičajenih znanstvenih metoda, a posebno metodom anketiranja i metodom obrade prikupljenih podataka primjenom statističkog paketa SPSS. Očekivani doprinos rada vezan je uz utvrđivanje tipa organizacijske strukture koji bi bio primjeren poduzećima u prehrambenoj industriji Splitsko- dalmatinske županije s ciljem povećanja njihove efikasnosti na domaćim i međunarodnim tržištima.

organiziranje ; organizacijska struktura ; efikasnost ; prehrambena industrija ; Splitsko-dalmatinska županija

nije evidentirano

engleski

The impact of different organizational structures on the firm's efficiency in the food industry: a case of Split-Dalmatia county

nije evidentirano

organizing ; organization structure ; efficiency ; food industry ; Split-Dalmatia county

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (1)

2018.

77-95

objavljeno

1333-8900

1845-495X

Povezanost rada

Ekonomija

Indeksiranost