Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12 (CROSBI ID 419190)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Balić, Ema
Šušković, Jagoda
hrvatski
Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12
Za probiotičke pripravke od iznimne je važnosti da sadrže žive stanice u koncentraciji većoj od 106 stanica po gramu proizvoda, jer jedino ako su prisutne u dovoljnoj količini mogu izazvati pozitivne učinke kod potrošača. Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj različitih nosača za mikroinkapsulaciju na preživljavanje bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12. Od tri ispitana nosača, alginata, karagenana i kazeina s djelovanjem transglutaminaze, alginat se pokazao kao najbolji nosač pri čemu je smrtnost stanica nakon procesa mikroinkapsulacije iznosila 0, 125 log jedinica za soj L. brevis D6, odnosno 0, 27 log jedinica za soj L. fermentum D12. Zatim je ispitano djelovanje različitih lioprotektora na stanice liofilizirane u alginatu. Od svih ispitanih lioprotektora (laktoza, inulin, saharoza, sorbitol i obrano mlijeko) obrano mlijeko se pokazalo kao najbolji lioprotektor za oba soja. Na kraju istraživanja je ispitano preživljavanje liofiliziranih mikroinkapsuliranih sojeva u simulirani uvjetima gastrointestinalnog trakta. Oba soja su pokazala visoko preživljavanje, odnosno bilo ih je u koncentraciji višoj od 109 CFU mL-1.
bakterije mliječne kiseline, probiotici, mikroinkapsulacija, liofilizacija
nije evidentirano
engleski
Biotechnological production of bacterial strains Lactobacillus brevis D6 and Lactobacillus fermentum D12
nije evidentirano
lactic acid bacteria, probiotics, microencapsulation, lyophilization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
29.03.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb