Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12 (CROSBI ID 419190)

Ocjenski rad | diplomski rad

Balić, Ema Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12 / Šušković, Jagoda (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Balić, Ema

Šušković, Jagoda

hrvatski

Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12

Za probiotičke pripravke od iznimne je važnosti da sadrže žive stanice u koncentraciji većoj od 106 stanica po gramu proizvoda, jer jedino ako su prisutne u dovoljnoj količini mogu izazvati pozitivne učinke kod potrošača. Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj različitih nosača za mikroinkapsulaciju na preživljavanje bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12. Od tri ispitana nosača, alginata, karagenana i kazeina s djelovanjem transglutaminaze, alginat se pokazao kao najbolji nosač pri čemu je smrtnost stanica nakon procesa mikroinkapsulacije iznosila 0, 125 log jedinica za soj L. brevis D6, odnosno 0, 27 log jedinica za soj L. fermentum D12. Zatim je ispitano djelovanje različitih lioprotektora na stanice liofilizirane u alginatu. Od svih ispitanih lioprotektora (laktoza, inulin, saharoza, sorbitol i obrano mlijeko) obrano mlijeko se pokazalo kao najbolji lioprotektor za oba soja. Na kraju istraživanja je ispitano preživljavanje liofiliziranih mikroinkapsuliranih sojeva u simulirani uvjetima gastrointestinalnog trakta. Oba soja su pokazala visoko preživljavanje, odnosno bilo ih je u koncentraciji višoj od 109 CFU mL-1.

bakterije mliječne kiseline, probiotici, mikroinkapsulacija, liofilizacija

nije evidentirano

engleski

Biotechnological production of bacterial strains Lactobacillus brevis D6 and Lactobacillus fermentum D12

nije evidentirano

lactic acid bacteria, probiotics, microencapsulation, lyophilization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

29.03.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano