Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

HBV i HCV serološki profili primatelja i darivatelja solidnih organa: 10- godišnje iskustvo KB Merkur (CROSBI ID 782345)

Druge vrste radova | ostalo

Mrzljak, Anna ; Miletić, Manuela ; Dinjar Kujundžić, Petra ; Gardijan, Bojana ; Ostojić, Ana ; Košuta, Iva ; Kocman, Branislav ; Knotek, Mladen HBV i HCV serološki profili primatelja i darivatelja solidnih organa: 10- godišnje iskustvo KB Merkur // Liječnički vijesnik. 2017.

Podaci o odgovornosti

Mrzljak, Anna ; Miletić, Manuela ; Dinjar Kujundžić, Petra ; Gardijan, Bojana ; Ostojić, Ana ; Košuta, Iva ; Kocman, Branislav ; Knotek, Mladen

hrvatski

HBV i HCV serološki profili primatelja i darivatelja solidnih organa: 10- godišnje iskustvo KB Merkur

Cilj: Serološko testiranje na hepatitis B (HBV) i C (HCV) dio je obaveznog protokola prije transplantacije solidnih organa, čiji rezultati utječu na alokaciju organa darivatelja i odabir primatelja te daljnje liječenje transplantiranih. Cilj ove studije bio je analizirati HBV i HCV serološke profile primatelja i darivatelja solidnih organa, jetre i bubrega, u sklopu jednog visoko-volumskog transplantacijskog centra u Hrvatskoj. Metode: U studiji su analizirani predtransplantacijski HBV i HCV serološki profili primatelja i darivatelja jetre u Kliničkoj bolnici Merkur u periodu od 6/2006 to 6/2016. Podaci su prikupljeni retrogradno iz bolničke baze podataka i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Rezultati: U studiji je analizirano ukupno 1308 seroloških profila darivatelja i primatelja solidnih organa, od toga bilo je 452 primatelja bubrega (294 muškog spola, srednje dobi 49.5±12.5 god.) i 856 primatelja jetre (614 muškog spola, srednje dobi 55.1±10.4 god.). U analiziranom periodu bilo je 7 (1.5%) bubrežnih i 46 (5.4%) jetrenih primatelja pozitivno na hepatitis B površinski antigen (HBsAg). 34.5% bubrežnih i 69.7% jetrenih primatelja bili su ne-imuni na HBV. Uspješnost procijepljenosti za HBV prije transplantacije evidentirana je kod 36.9% bubrežnih i 5.5% jetrenih primatelja. 10 (2.2%) bubrežnih i 29 (3.4%) jetrenih primatelja imali su samo pozitivna antitijela na hepatitis B sržni antigen (anti-HBc). Procijepljenost primatelja bubrega i jetre nije se značajno mijenjala tijekom analiziranog perioda. 10 (2.2%) primatelja bubrega i 134 (15.7%) primatelja jetre imao je pozitivna antitijela na HCV. 1.1% bubrežnih i 0.2% jetrenih primatelja bili su HBsAg i anti-HCV pozitivni. Od ukupnog broja bubrežnih presadaka 40 (8.85%) je bilo anti-HBc pozitivno, a niti jedan bubrežni presadak nije bio HBsAg ili anti-HCV pozitivan. Od ukupnog broja jetrenih presadaka 66 (7.7%) bilo je anti- HBc pozitivno, 1 (0.1%) bio je HBsAg pozitivan, a 2 (0.2%) anti-HCV pozitivni. Zaključak: Prevalencija koinfekcije hepatitisa B i C virusa je niska u kohorti pacijenata kojima je potrebna transplantacija jetre ili bubrega, kao i prevalencija hepatitisa C virusa u pacijenata s terminalnom bolesti bubrega. Naša analiza također ukazuje na nisku HBV procijepljenost prije transplantacije jetre i bubrega koja se ne mijenja tijekom promatranog perioda. Navedeno upućuje na potrebu poboljšanja programa procijepljivanja bolesnika prije transplantacije solidnih organa u Hrvatskoj.

hepatitis B ; hepatitis C ; transplantacija jetre ; transplantacija bubrega ; serologija

nije evidentirano

engleski

Hepatitis B and C serological profiles of liver/kidney donors and recipients: 10-year Croatian single center-analysis

nije evidentirano

hepatitis B ; hepatitis C ; liver transplantation ; kidney transplantation ; serology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Liječnički vijesnik

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti