Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933542

Patentna prava na genetički modificirane usjeve kao novi oblik kolonijalizma


ivica kelam
Patentna prava na genetički modificirane usjeve kao novi oblik kolonijalizma // Filozofska istraživanja, 34 (2015), 4; 543-558 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Patentna prava na genetički modificirane usjeve kao novi oblik kolonijalizma
(Patent Rights to Genetically Modified Crops as a New Form of Colonialism)

Autori
Ivica kelam

Izvornik
Filozofska istraživanja (0351-4706) 34 (2015), 4; 543-558

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Patentna prava ; korporacije ; Monsanto ; Percy Schmeiser ; terminator-tehnologija ; kolonijalizam ; TRIPS ; WTO
(Patent rights, corporations, Monsanto, Percy Schmeiser, terminator technology, colonialism, TRIPS, WTO)

Sažetak
Namjera je ovog rada istaknuti da je presudom Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Diamond vs. Chakrabarty dozvoljeno patentiranje životnih oblika. Biotehnološke korporacije presudom su dobile poticaj za patentiranje i stavljanje na tržište svojih proizvoda, u prvom redu genetički modificiranih usjeva. Mogućnost patentiranja životnih oblika, od biljaka i životinja do ljudskih gena, izazvalo je mnoštvo novih etičkih dvojbi. Ovaj rad istražuje pitanje patentnih prava u njegovoj kompleksnosti. Patentna zaštita omogućila je nerazmjernu moć biotehnološkim korporacijama u odnosu na poljoprivrednike, o čemu svjedoče mnoge tužbe koje su biotehnološke korporacije na čelu s Monsantom pokrenule protiv poljoprivrednika. Posebno se osvrćemo na sudski spor između Monsanta i Percyja Schmeisera, u čijem se slučaju jasno ocrtavaju sve etičke dvojbe koje donosi tehnologija genetičkog modificiranja. Sporazum TRIPS pokušaj je usklađivanja zakonodavstva država članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) s potrebama i željama vezanima uz zaštitu patentnih prava korporacija. Terminator-tehnologija nastala je kao odgovor biotehnoloških korporacija na kršenje patentnih prava njihovog genetički modificiranog sjemena. U radu je, kroz analizu razvoja patentne zaštite, vidljiv trend dominacije biotehnoloških korporacija ne samo na tržištu već i u strukturama društva. Tehnologija genetičkog modificiranja, prema tumačenju pojedinih autora, postaje nova vrsta imperijalizma ili kolonijalizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filozofija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Ivica Kelam, (350914)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Arts & Humanities Citation Index (A&HCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus