Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj (CROSBI ID 660682)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Krička, Tajana ; Bilandžija, Nikola ; Antonović, Alan ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Voća, Neven ; Grubor, Mateja
hrvatski
Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj
Istraživanje energetske vrijednosti biomase dobivene rezidbom voćaka predstavlja dodatni potencijal u voćarskoj proizvodnji. U ovom radu istražene su negorive i gorive tvari, strukturalna svojstva te ogrijevne vrjednosti biomase jabuke, kruške i šljive. Dobiveno je da najmanju količinu pepela sadrži biomasa šljive (2, 11%), dok najviše pepela ima biomasa jabuke (4, 53%). Kod toga je donja ogrjevna vrijednost približno jednaka i kretala se oko 16 MJ/kg. Strukturna svojstva ukazuju da bi biomasa kruške bila bolje iskoristiva kao kruto gorivo, dok biomasa jabuke kao tekuće gorivo. Biomasa šljive mogla bi se koristiti kao sirovina za proizvodnju obje vrste goriva.
Energetska svojstva, orezana biomasa, jabuka, kruška, šljiva
nije evidentirano
engleski
Energy properties of major fruit crops pruned biomass from continental Croatia
nije evidentirano
Energy properties, purned biomass, apple, pear, plum
nije evidentirano
Podaci o prilogu
499-503.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings SA 2018
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska