Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933425

Prilog poznavanju rane prapovijesti Velog Rata na Dugom otoku


Krile, Ivana; Vujević, Dario
Prilog poznavanju rane prapovijesti Velog Rata na Dugom otoku // Diadora : glasilo Arheološkog muzeja u Zadru, 31. (2017), 31.; 7-26 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Prilog poznavanju rane prapovijesti Velog Rata na Dugom otoku
(A contribution to the study of early prehistory of Veli Rat on the island of Dugi Otok)

Autori
Krile, Ivana ; Vujević, Dario

Izvornik
Diadora : glasilo Arheološkog muzeja u Zadru (0417-4046) 31. (2017), 31.; 7-26

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Dugi otok ; Veli Rat ; prapovijest ; paleolitik ; musterijen
(Dugi otok ; Veli Rat ; prehistory ; Palaeolithic ; Mousterian)

Sažetak
Rana prapovijest, prije svega paleolitička razdoblja, na prostoru Velog Rata poznata su u literaturi već više od 50 godina, a svako novo istraživanje proširuje spoznaje. Cilj posljednjega u nizu terenskih pregleda bio je prvenstveno utvrditi postojanje novih nalazišta, ali i dokumentirati već postojeća koja nisu dobro dokumentirana. Sveukupno je pregledano 10 većih prostornih zona, od kojih je otkriveno šest dosad nepoznatih pozicija s paleolitičkim artefaktima. Prvenstveno litički nalazi fino se uklapaju u dosadašnje spoznaje. Većina prikupljenih predmeta pokazuje karakteristike musterijenske kulture, dok manji dio, prema tipološkim i tehnološkim karakteristikama, može pripadati i mlađim razdobljima. Otkrivene pozicije se u radu promatraju ne samo u sklopu prijašnjih istraživanja Velog rata, nego u sklopu širega prostora Zadra, od Velebita do zadarskih otoka, gdje je do sada poznato preko 30 pozicija s nalazima iz vremena paleolitika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-UIP-2014-09-1545 - Tranzicija i tradicija u špilji Vlakno: Model prijelaza paleolitika u mezolitik na području Sjeverne Dalmacije (Dario Vujević, )

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Autor s matičnim brojem:
Dario Vujević, (270985)