Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana (CROSBI ID 419171)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bošnjak, Ana Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana / Grbeša, Darko (mentor); Duvnjak, Marija (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Bošnjak, Ana

Grbeša, Darko

Duvnjak, Marija

hrvatski

Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana

Škrob je bogatiji izvor energije za konje od vlakana, ali njegova previsoka količina u obroku narušava razgradnju u tankom crijevu, povećava fermentaciju u slijepom i debelom crijevu što može imati za posljedicu smanjenu fermentaciju vlakana i zdravstvene probleme kod konja (npr. kolike). Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih dnevnih razina škroba na in vitro fekalnu probavljivost neutralnih detergent vlakana i suhe tvari te da li promjene razine škroba u obroku izazivaju promjenu mikrobnog sastava fecesa konja. U pokusu postavljenom kao ponavljajući latin square sudjelovala su tri konja prosječne tjelesne mase 650 kg i slične fizičke aktivnosti (sličan trenažni proces). Sva tri konja hranjena su s 12 kg livadnog sijena raspodijeljenog u tri obroka te krmnom smjesom sa 0, 6, 1, 2 i 1, 8 (kg/dan/konju) iz koje su dobivali 0, 3, 0, 6 i 0, 9 g škroba/kg tjelesne mase. Glavni ispitani utjecaji bili su razina škroba u obroku konja i utjecaj pojedine životinje na in vitro probavljivost vlakana i suhe tvari tri različita voluminozna krmiva (slama, djetelina i livadno sijeno) te da li promjene razine škroba u obroku izazivaju promjenu mikrobnog sastava fecesa konja. Rezultati su pokazali povećanu probavljivost vlakana i suhe tvari u sva tri voluminozna krmiva s povećanjem razine škroba u obroku. Paralelno s povećanjem udjela škroba zabilježena je i veća brojnost laktobacila, amilolitičkih i celulolitičkih bakterija u fecesu konja. Iz navedenog se može zaključiti da postepeno povećanje dnevne razine škroba u obroku konja (do 0, 9 g/kg tjelesne mase životinje) ima pozitivan utjecaj na probavljivost vlakana i suhe tvari voluminoznih krmiva.

škrob u obroku konja ; in vitro probavljivost vlakana ; mikrobiom fecesa

nije evidentirano

engleski

The effect of starch level in horse meal on in vitro fecal fiber digestibility

nije evidentirano

starch in horse meal ; in vitro fiber digestibility ; feces microbiome

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

26.02.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)