Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dječje pjesme Josipa Kaplana (CROSBI ID 16306)

Urednička knjiga | književno djelo | domaća recenzija

Dječje pjesme Josipa Kaplana / Marić, Mirna (ur.) Ronjgi : Viškovo: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov, 2017

Podaci o odgovornosti

Marić, Mirna

hrvatski

Dječje pjesme Josipa Kaplana

Objavljivanje dječjih pjesama Josipa Kaplana jedna je u nizu realizacija zamisli koju je u svojem planu istraživačke djelatnosti zacrtao tim stručnjaka okupljen oko Katedre za istraživanje glazbene baštine Rijeke i okolice koja djeluje pri Ustanovi Ivana Matetića Ronjgova, Ronjgi-Viškovo. Otkrivanje glazbene baštine, njezino oživljavanje i javna prezentacija zadaci su koji se ispunjavaju ovakvim i sličnim projektima, a važan su prinos valorizaciji sveukupne skladateljske djelatnosti u povijesnom kontekstu njezina nastanka. Prvotna zamisao bila je objaviti kompletan opus Kaplanova stvaralaštva za djecu, no uvidom u prikupljenu građu i pregledom skladateljeve privatne zbirke u ostavštini pokazalo se da je većina djela iz skladateljskog opusa već po samom nastanku našla put do izvođača, a njezinom daljnjom diseminacijom mnogima se izgubio svaki trag. Ova zbirka stoga donosi izbor iz opusa za djecu od onih jednostavnijih, jednoglasnih, predviđenih za primjenu u vrtićima i osnovnim školama do vrlo sofisticiranih višeglasnih skladbi skladanih za dječje ili ženske zborove.

Dječje pjesme ; Josip Kaplan ; Metodika glazbene kulture ; povijest glazbe ; istarsko-primorska glazbena baština

Knjiga je razlomljena u dva dijela. Prvi se odnosi na tekstualni dio s poglavljima: Kaplanovo stvaralaštvo za djecu, Suodnos glazbe i teksta, Prisutnost Kaplanova opusa za djecu u priručnicima i udžbenicima, Popis Kaplanovih pjesama za djecu i Literatura, a drugi dio su partiture.

engleski

Children's Song by Josip Kaplan

nije evidentirano

Children's song ; Josip Kaplan ; Didactics of music culture ; history of music ; Istrian-coastal music heritage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Ronjgi : Viškovo: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov

2017.

979-0-801323-15-6

210

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano