Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda (CROSBI ID 250123)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
hrvatski
Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina, polumasnoga tipa, nastala planskim križanjem krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog niže proizvodnosti potisnule su je mesnate pasmine svinja. Za njeno očuvanje država daje i novčane poticaje. Dugoročno, očuvanje biorazličitosti crne slavonske svinje moguće je samo na ekonomskoj osnovi, kroz proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (kulen, šunka, slanina, čvarci, svježe meso) s dodanom vrijednošću. U tom pravcu, potrebno je standardizirati kvalitetu proizvedenih svinja i mesnih proizvoda, kako bi oni postali prepoznatljivi brend (marka) na domaćem i inozemnom tržištu.
Crna slavonska svinja ; biorazličitost ; tradicionalni mesni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Preserving biodiversity of Black Slavonian pigs trough production and evaluation of traditional meat products
nije evidentirano
Black Slavonian pigs ; biodiversity ; traditional meat products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)