Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje (CROSBI ID 660522)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Matoša Kočar, Maja ; Sudarić, Aleksandra ; Vila, Sonja ; Petrović, Sonja ; Rebekić, Andrijana ; Josipović, Ana ; Markulj Kulundžić, Antonela Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 99-100

Podaci o odgovornosti

Matoša Kočar, Maja ; Sudarić, Aleksandra ; Vila, Sonja ; Petrović, Sonja ; Rebekić, Andrijana ; Josipović, Ana ; Markulj Kulundžić, Antonela

hrvatski

Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje

Soja je poznata kao bogat izvor fitokemikalija izoflavona za koje se smatra da imaju ulogu u prevenciji i liječenju raka i osteoporoze. Cilj ovog trogodišnjeg pokusa (2010.-2012.) je bio dati uvid u sastav izoflavona kod 19 domaćih genotipova soje. Rezultati pokusa i proizlazeće statističke analize ukazuju na postojanje varijabilnosti (P < 0, 01) u fenotipskoj ekspresiji testiranih genotipova za ukupne izoflavone, daidzein, glicitein i genistein. Divergentnost je utvrđena i u fenotipskoj reakciji genotipova na različite uvijete okoline za sve testirane parametre što je rezultiralo u značajnoj varijabilnosti (P < 0, 01) prosječnih vrijednosti po godinama. Prosječna vrijednost za ukupne izoflavone, koje čini suma daidzeina, gliciteina i genisteina, iznosila je 166, 34 mg/100 g AST. Od tri istraživana izoflavona, genistein je imao najveći prosječni sadržaj (96, 61 mg/100 g AST) dok je prosječni sadržaj gliciteina bio najniži (20, 53 mg/100 g AST). Prosječna vrijednost za sadržaj daidzeina iznosila je 49, 19 mg/100 g AST. Istovremeno, koeficijent varijacije je bio najviši za genistein (33, 98 %), zatim za ukupne izoflavone (24, 61 %) i daidzein (21, 16 %), dok je najniži bio za glicitein (19, 69 %). Rezultati ovog istraživanja mogu biti korisni za određivanje i planiranje budućih strategija oplemenjivačkih programa čiji je cilj korekcija sadržaja izoflavona u domaćoj germplazmi soje. Na taj način bi se mogla povećati krajnja vrijednost proizvoda od soje za prerađivačku industriju i potrošače, čineći kvaltetnu sirovinu sastavni dio održive proizvodnje.

soja ; izoflavoni ; varijabilnost ; oplemenjivanje

nije evidentirano

engleski

Variability of isoflavone content in domestic soybean genotypes

nije evidentirano

soybean ; isoflavones ; variability ; breeding

nije evidentirano

Podaci o prilogu

99-100.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5551

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

poster

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)