Hrana kao ideja. Antropološki i teorijski pristupi hrani i prehrani (CROSBI ID 249954)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Duvnjak, Neven ; Mandić, Maja
hrvatski
Hrana kao ideja. Antropološki i teorijski pristupi hrani i prehrani
U radu su opisana osnovna sociološka značenja hrane kroz povijest. Od mitoloških i religijskih značenja, preko razmeđe između siromaštva i bogatstva, dolazimo do konzumerističkih, funkcionalističkih, strukturalističkih i razvojnih teorija (Bourdieu, Douglas, Durkheim, Elias, Fischler, Goody, Levi-Strauss, Mennel, Myerson, Simmel, Sobal, Veblen itd.). Hrana i načini prehrane sa svim pripadnim kulturalnim običajima i pravilima u različitim društvenim sustavima i epohama zadobivaju različite interpretacije. Svim tim interpretacijama zajednička je činjenica da hrana nije samo primarna ljudska potreba, nego i idejni, simbolički, kulturalni i filozofski koncept koji predstavlja integralni dio svjetonazora i načina života specifičnog za neku zajednicu i vrijeme. Posebno je interesantna povezanost hranidbenog sa religijskim i imaginarnim obrascima, što tu najneposredniju dimenziju života stavlja na mjesto posrednika prema svetom - jer hrana još od arhaičnih vremena predstavlja sredstvo postizanja jedinstva sa božanskim.
hrana i prehrana, sociološko antropološka značenja, teorijski pristupi, mitološki i religijski obrazac
nije evidentirano
engleski
Food as idea: anthropological and sociological theoretical approaches to food and nourishment
nije evidentirano
food and nutrition, sociological and antropological meanings, theoretical approaches, maitholgical and religiouds patterns
nije evidentirano