Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 931757

Model grafičkoga znakovnoga sustava za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama


Dolić, Jurica
Model grafičkoga znakovnoga sustava za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama 2014., doktorska disertacija, Grafički fakultet, Zagreb


Naslov
Model grafičkoga znakovnoga sustava za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama
(Model of Graphic Sign System for People with Complex Communication Needs)

Autori
Dolić, Jurica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Grafički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.06

Godina
2014

Stranica
329

Mentor
Car, Željka ; Pibernik, Jesenka

Ključne riječi
Potpomognuta komunikacija, grafičko korisničko sučelje, karakterizacija izlaznih uređaja, dizajn usmjeren korisniku
(Alternative and augmentative communication, graphical user interface, output device characterization, user-centered design)

Sažetak
U okviru rada predložen je model prilagodljivoga grafičkoga znakovnoga sustava za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama, namijenjen primjeni u aplikacijama za suvremene pokretne uređaje. U okviru rada ostvareni su sljedeći znanstveni doprinosi: Pomoću teorijske analize rezultata dosadašnjih istraživanja definirano je 17 smjernica za oblikovanje prilagodljivih grafičkih znakova za potpomognutu komunikaciju (SGZ) i 26 smjernica za oblikovanje prilagodljivih grafičkih korisničkih sučelja za potpomognutu komunikaciju (SKS). Empirijski je istražen utjecaj stupnja vizualne složenosti i različitih metoda stilizacije grafičkih znakova na preferencije korisnika s razvojnim odstupanjima. Empirijskim istraživanjem reprodukcije boja na zaslonima 20 različitih suvremenih pokretnih uređaja ustanovljeno je značajno odstupanje evaluiranih uređaja od standardnog sRGB modela. Predložen je proces izgradnje modela standardnoga zaslona pokretnog uređaja utemeljenoga na empirijskim podatcima za više različitih uređaja. Nakon evaluacije pet relevantnih metoda karakterizacije zaključeno je da je najprecizniji model izgrađen metodom poliharmonijskoga splajna . Proces generiranja i optimizacije paleta boja kojim se koristi izgrađeni model ispitan je na trima paletama s različitim faktorima segmentacije i područjima optimizacije. Na primjeru razvoja aplikacije „Komunikator +“ metodom studije slučaja predložen je i evaluiran model iterativnog procesa razvoja aplikacija koji sadrži prilagođene metode i aktivnosti karakteristične za pristup dizajnu usmjerenom korisniku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Elektrotehnika, Grafička tehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Grafički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jurica Dolić, (303530)