Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj cinkovog oksida (ZnO) i cinkovog sulfata (ZnSO4) na razvoj ploda jagode (CROSBI ID 418979)

Ocjenski rad | diplomski rad

Cukrov, Marin Utjecaj cinkovog oksida (ZnO) i cinkovog sulfata (ZnSO4) na razvoj ploda jagode / Duralija, Boris (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Cukrov, Marin

Duralija, Boris

hrvatski

Utjecaj cinkovog oksida (ZnO) i cinkovog sulfata (ZnSO4) na razvoj ploda jagode

Cink je mikroelement esencijalan za pravilno odvijanje staniĉnog metabolizma. Sudjeluje u procesima poput sinteze proteina, replikacije DNK, aktivacije enzima, antioksidacije slobodnih radikala te regulacije metabolizma ugljikohidrata. Dvije cinkove soli te tri razliĉite koncentracije cinka (25, 75 i 150 mg/L ZnO i 50, 150 i 300 mg/L ZnSO4) primijenjene su s ciljem utvrĊivanja njegovog utjecaja na kvalitetu ploda jagode. Biljke tretirane s obje soli (ZnO i ZnSO4) ostvarile su znaĉajno veću tvrdoću ploda povećanjem koncentracije cinka od biljaka kontrolne skupine tijekom sve tri berbe. Starenjem biljaka tvrdoća ploda je opadala, no tretmani cinkovim solima usporili su negativan trend. Koliĉina suhe tvari znaĉajnije je rasla pod utjecajem cinkova oksida (ZnO) tijekom druge i treće berbe pri koncentracijama od 25 i 150 mg/L. Veće koncentracije ZnO (75 i 150 mg/L) rezultirale su smanjenjem koliĉine ukupnih kiselina tijekom posljednje berbe dok su tretmani sa 150 i 300 mg/L ZnSO4 zabiljeţili najveće vrijednosti. Koliĉina topljive suhe tvari rasla je tijekom prve dvije berbe kod biljaka tretiranih s 50 i 300 mg/L ZnSO4. Cinkov sulfat znaĉajnije je utjecao na koliĉinu vitamina C a tretmani s 300 mg/L ostvarili su najveće rezultate tijekom prve dvije berbe. Koncentracije cinkova sulfata od 150 i 300 mg/L rezultirale su najvećom koliĉinom ukupnih fenola i flavonoida. Istovremeno kod tretmana cinkovim oksidom (ZnO) zabiljeţena je veća koliĉina neflavonoida. Tretmani cinkovim sulfatom negativno su utjecali na koliĉinu ukupnih antocijana, a obje soli nisu znaĉajnije utjecale na antioksidacijski kapacitet ploda jagode.

cink, jagoda, kvaliteta ploda, bioaktivni spojevi

nije evidentirano

engleski

Effect of zinc oxide (ZnO) and zinc sulphate (ZnSO4) on strawberry fruit quality

nije evidentirano

zinc, strawberry, fruit quality, bioactive compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

08.03.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)