Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 931272

Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera


Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Grčević, Manuela; Zelić, Ana; Cimerman, Emilija
Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2018. str. 464-468 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera
(Increase of the omega-3 fatty acid content in broiler meat)

Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Zelić, Ana ; Cimerman, Emilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2018, 464-468

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18-23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Brojleri ; obogaćivanje mesa ; omega-3 PUFA
(Broilers ; meat enriching ; omega-3 PUFA)

Sažetak
Svježe pileće meso, kao i pileći proizvodi, univerzalno su popularni. Ovo se može protumačiti time što nisu podložni kulturnim ili vjerskim ograničenjima, a meso se percipira kao nutritivno vrijedna namirnica s relativno niskim udjelom masti u čijem profilu ima više poželjnih nezasićenih masnih kiselina u usporedbi s drugim vrstama mesa. Ono što je najvažnije, kvalitetni proizvodi od peradi dostupni su mnogim ljudima po pristupačnim cijenama, iako troškovi proizvodnje variraju. Na kvalitetu mesa peradi utječe niz čimbenika, a jedan od njih je hranidba pilića. Mnogi istraživači dokazali su da se promjenom sastava smjese za piliće može utjecati na promjenu profila masnih kiselina u mesu. Važnost obogaćivanja mesa omega-3 PUFA je u tome što se konzumacijom takvog mesa može preventivno utjecati na zdravlje ljudi. U radu su prikazane najznačajnije esencijalne masne kiseline važne za normalnu funkciju organizma i njihov metabolizam te su navedene mogućnosti obogaćivanja pilećeg mesa s omega-3 masnim kiselinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek