Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera (CROSBI ID 660222)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Zelić, Ana ; Cimerman, Emilija
hrvatski
Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera
Svježe pileće meso, kao i pileći proizvodi, univerzalno su popularni. Ovo se može protumačiti time što nisu podložni kulturnim ili vjerskim ograničenjima, a meso se percipira kao nutritivno vrijedna namirnica s relativno niskim udjelom masti u čijem profilu ima više poželjnih nezasićenih masnih kiselina u usporedbi s drugim vrstama mesa. Ono što je najvažnije, kvalitetni proizvodi od peradi dostupni su mnogim ljudima po pristupačnim cijenama, iako troškovi proizvodnje variraju. Na kvalitetu mesa peradi utječe niz čimbenika, a jedan od njih je hranidba pilića. Mnogi istraživači dokazali su da se promjenom sastava smjese za piliće može utjecati na promjenu profila masnih kiselina u mesu. Važnost obogaćivanja mesa omega-3 PUFA je u tome što se konzumacijom takvog mesa može preventivno utjecati na zdravlje ljudi. U radu su prikazane najznačajnije esencijalne masne kiseline važne za normalnu funkciju organizma i njihov metabolizam te su navedene mogućnosti obogaćivanja pilećeg mesa s omega-3 masnim kiselinama.
brojleri ; obogaćivanje mesa ; omega-3 PUFA
nije evidentirano
engleski
Increase of the omega-3 fatty acid content in broiler meat
nije evidentirano
broilers ; meat enriching ; omega-3 PUFA
nije evidentirano
Podaci o prilogu
464-468.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
poster
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska