Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera (CROSBI ID 660222)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Zelić, Ana ; Cimerman, Emilija Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 464-468

Podaci o odgovornosti

Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Zelić, Ana ; Cimerman, Emilija

hrvatski

Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera

Svježe pileće meso, kao i pileći proizvodi, univerzalno su popularni. Ovo se može protumačiti time što nisu podložni kulturnim ili vjerskim ograničenjima, a meso se percipira kao nutritivno vrijedna namirnica s relativno niskim udjelom masti u čijem profilu ima više poželjnih nezasićenih masnih kiselina u usporedbi s drugim vrstama mesa. Ono što je najvažnije, kvalitetni proizvodi od peradi dostupni su mnogim ljudima po pristupačnim cijenama, iako troškovi proizvodnje variraju. Na kvalitetu mesa peradi utječe niz čimbenika, a jedan od njih je hranidba pilića. Mnogi istraživači dokazali su da se promjenom sastava smjese za piliće može utjecati na promjenu profila masnih kiselina u mesu. Važnost obogaćivanja mesa omega-3 PUFA je u tome što se konzumacijom takvog mesa može preventivno utjecati na zdravlje ljudi. U radu su prikazane najznačajnije esencijalne masne kiseline važne za normalnu funkciju organizma i njihov metabolizam te su navedene mogućnosti obogaćivanja pilećeg mesa s omega-3 masnim kiselinama.

brojleri ; obogaćivanje mesa ; omega-3 PUFA

nije evidentirano

engleski

Increase of the omega-3 fatty acid content in broiler meat

nije evidentirano

broilers ; meat enriching ; omega-3 PUFA

nije evidentirano

Podaci o prilogu

464-468.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

poster

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)