Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda (CROSBI ID 77232)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 46 (1996), 4; 285-290

Podaci o odgovornosti

Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica

hrvatski

Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda

Zapaža se sve veće zanimanje za fermentirane mliječne proizvode, koji osim vlastite mikroflore sadrže i dodatne kulture raznih vrsta bakterija, npr. Lactobacillus acidophilus, bifidobakterije i sl. Razlog tome je njihova važna prehrambeno biološka vrijednost, obzirom na to da su vrlo dobri izvori mnogih prehrambenih tvari, pogotovo visoko vrijednih bjelančevina, Ca, P, Mg, Vit. B2, Vit.B12 i niacin ekvivalenata. Osim dokazane prehrambeno-biološke vrijednosti navedenih proizvoda , oni mogu imati povoljne zdravstvene učinke kod nekih stanja, npr. intolerancije laktoze, gastrointestinalnih infekcija, a prema rezultatima nekih istraživanja pokazalo se da bi mogli povoljno djelovati u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti te doprinjeti podizanju imunološke obrane organizma.

fermentirani mliječni proizvodi ; jogurt ; prehrambena vrijednost

nije evidentirano

engleski

Nutritional and biological value of cultured dairy food products

nije evidentirano

cultured milk products ; yougurt ; nutritional and biological value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46 (4)

1996.

285-290

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Poveznice