Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tlaka i udjela različitih aldehida i estera na protok permeata kod koncentriranja otopina reverznom osmozom (CROSBI ID 335429)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kunovac, Darko Utjecaj tlaka i udjela različitih aldehida i estera na protok permeata kod koncentriranja otopina reverznom osmozom / Pozderović, Andrija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Kunovac, Darko

Pozderović, Andrija

hrvatski

Utjecaj tlaka i udjela različitih aldehida i estera na protok permeata kod koncentriranja otopina reverznom osmozom

Kako su tvari arome više ili manje hlapljive komponente, u prehrambenoj industriji prilikom tehnološke obrade sirovina u procesima koncentriranja zbog primjene povišenih temperatura može doći do njihovog gubitka sa suparom. Na temelju znanstvenih istraživanja došlo se do zaključka da su gubici arome tijekom koncentriranja tekućih namirnica reverznom osmozom znatno manji nego kod koncentriranja uparavanjem. Ovaj diplomski rad je dio širih istraživanja čiji cilj je pronalaženje mehanizama zadržavanja tvari arome kod koncentriranja reverznom osmozom. Istraživan je utjecaj tlaka i različitih aldehida i estera, koji su komponente arome, na protok permeata kod koncentriranja otopina reverznom osmozom. Korištene su model otopine s udjelima 0, 001%, 0, 05% i 0, 1%. Istraživanje je provedeno s otopinama heksanala, E-heksanala, etilacetata, izoamilpropionata, izoamilacetata i amilacetata. Koncentriranje se provodilo na laboratorijskom uređaju za reverznu osmozu Lab Unit M20 s pločama i okvirima uz primjenu kompozitnih membrana HR 95 i HR 98. Protok permeata je mjeren pri vrijednostima tlaka od 10, 20, 30, i 40 bara u pravilnim vremenskim intervalima kod svakog tlaka. Ispitivanja su pokazala da se povećanjem procesnog tlaka kod koncentriranja različitih aldehida i estera smanjuje permeabilnost membrane. Tijekom procesa koncentriranja smanjuje se i protok permeata zbog većeg udjela aldehida ili estera u retentatu. Na koncentriranje različitih aldehida i estera utječe početni udio aldehida ili estera, njegova molekularna masa i struktura molekule ( n-oblik, izo-oblik ).

membranski procesi; reverzna osmoza; aldehidi; esteri; permeabilnost; protok

nije evidentirano

engleski

The influence of the pressure and portions of different aldehydes and esters on the flow of permeation at the concentration of solutions with the reverse osmosis

nije evidentirano

membrane process; the reverse osmosis; aldehyde; ester; permeability; flow

nije evidentirano

Podaci o izdanju

87

06.02.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija