Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priča o očaravajućem svijetu kakaa – Muzej čokolade Choco-Story u Parizu (CROSBI ID 249535)

Prilog u časopisu | stručni rad

Demonja, Damir Priča o očaravajućem svijetu kakaa – Muzej čokolade Choco-Story u Parizu // Meridijani (Samobor), 200 (2018), 200; 79-84

Podaci o odgovornosti

Demonja, Damir

hrvatski

Priča o očaravajućem svijetu kakaa – Muzej čokolade Choco-Story u Parizu

Pariz je „dom“ brojnih muzeja likovnih umjetnosti, ali do nedavno nije imao muzej kulinarskih umjetnosti. Musée Gourmand du Chocolat u Parizu treći je obiteljski muzej čokolade Choco-Story belgijske obitelji Van Belle, nakon Brugesa i Praga. Smješten u središnjem dijelu Pariza, u 10-om arondismanu, pruža raskošan pogled na evoluciju čokolade. Samovođeni obilazak muzeja veličine 850 četvornih metara nudi više od 1000 originalnih artefakata (rukotvorina) koji uz brojne druge izloške i predstavljanja uživo pričaju 4000- godišnju povijest kakaa u svim njegovim oblicima. S Olmecima, Majama i Aztekama saznaje se o važnoj ulozi kakaa u drevnim kulturama. Pozornost je, potom, usmjerena na 1502. godinu kada su Kristofor Kolumbo i njegova posada opljačkali majanskog trgovca kojemu su oteli i zrna kakaa, koja su darovali kralju Ferdinandu i kraljici Isabelli kao svojevrsni kuriozitet. Od tada postupno se širi uporaba kakaa diljem Europe, a istovremeno su se razvijali i postupci proizvodnje čokolade. Predstavljanja uživo pružaju otkrivanja „tajni“ proizvodnje čokoladnih poslastica i njihovo kušanje na licu mjesta. Tako je moguće uživati u mliječnoj finoći kostarikanske čokolade, nježno topivoj peruanskoj čokoladi bogatog, punog okusa kakaa, slatkim aromama kakao zrna iz Vanatua i drugim čokoladnim delicijama. I sve to bez grizodušja, jer, kako izložba pokazuje, čokolada ima puno zdravstvenih prednosti. Na kraju posjete, u muzejskom darovnom dućanu počastite se šalicom tople čokolade ili vrućeg kakaa, kupovinom knjige o čokoladi ili nekih od čokoladnih suvenira i/ili proizvoda koji vam se sviđaju.

Pariz, kakao, čokolada, Muzej čokolade

nije evidentirano

engleski

The story of the fascinating world of cocoa – Chocolate Museum Choco-Story in Paris

nije evidentirano

Paris, cocoa, chocolate, Museum of Chocolate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

200 (200)

2018.

79-84

objavljeno

1333-7289

Povezanost rada

Povijest umjetnosti