Kvaliteta ploda i kemijske karakteristike sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje (CROSBI ID 660012)
Prilog sa skupa u zborniku | prošireni sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Halapija Kazija, Dunja ; Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Čiček, Danijel ; Vujević, Predrag
hrvatski
Kvaliteta ploda i kemijske karakteristike sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje
Tradicionalne, otporne i komercijalne sorte jabuka se u pokusnom voćnjaku Zavoda za voćarstvo, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo u Donjoj Zelini, uzgajaju u intenzivnom sustavu proizvodnje. Cilj istraživanja bio je odrediti svojstva kvalitete i kemijska svojstva ploda. Analizirane su sorte jabuke: tradicionalne (Ovčji nos, Mašanka, Zlatna zimska parmenka) ; otporne (Topaz®, Pinova®, Querina-Florina) i komercijalne (Gala Schnitzer Schniga®, Golden Delicious, Idared). Prikazani rezultati istraživanja za 2017. godinu. Mjerena su svojstva: čvrstoća ploda, topljiva suha tvar refraktometrijski, ukupne kiseline i pH vrijednost, sadržaj vitamina C, ukupni antocijani, boja ploda. Boja ploda je izmjerena spektrofotometrom i izražena prema CIE L*a*b* sustavu. Rezultati su statistički obrađeni analizom varijance i LSD testom. Tradicionalne sorte su bile najčvršće (8, 36 kg/cm2), imale su najviše topljive suhe tvari (16, 04 °Brix), najviše ukupnih kiselina (20, 81 g/l) i najveću b* vrijednost (30, 98), a najmanje ukupnih antocijana (0, 73 mg/100 g svježeg ploda) i najmanju vrijednost za a* (11, 58). Komercijalne sorte su imale najviše ukupnih antocijana (8, 19 mg/100 g svježeg ploda) i vitamina C (3, 04 mg/l), a najmanju čvrstoću (6, 16 kg/cm2), količinu topljive suhe tvari (13, 35 °Brix) i ukupnih kiselina (16, 01 g/l). Otporne sorte imale su najvišu vrijednost a* (31, 22), a najmanje vitamina C (1, 42 mg/l), L* (45, 09) i b* vrijednost (25, 81). Komercijalne, otporne i tradicionalne sorte uzgajane intenzivnom sustavu proizvodnje su prema ispitivanim svojstvima postigle zadovoljavajuću kvalitetu ploda.
jabuka, sorta, intenzivan sustav proizvodnje, kvaliteta ploda
nije evidentirano
engleski
Fruit quality and chemical tarits of apple varieties grown in sustainable production system
nije evidentirano
apple, variety, intensive production system, fruit quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
244-245.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5551
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska