Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta ploda i kemijske karakteristike sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje (CROSBI ID 660012)

Prilog sa skupa u zborniku | prošireni sažetak izlaganja sa skupa

Halapija Kazija, Dunja ; Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Čiček, Danijel ; Vujević, Predrag Kvaliteta ploda i kemijske karakteristike sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje // Zbornik sažetaka 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 244-245

Podaci o odgovornosti

Halapija Kazija, Dunja ; Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Čiček, Danijel ; Vujević, Predrag

hrvatski

Kvaliteta ploda i kemijske karakteristike sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje

Tradicionalne, otporne i komercijalne sorte jabuka se u pokusnom voćnjaku Zavoda za voćarstvo, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo u Donjoj Zelini, uzgajaju u intenzivnom sustavu proizvodnje. Cilj istraživanja bio je odrediti svojstva kvalitete i kemijska svojstva ploda. Analizirane su sorte jabuke: tradicionalne (Ovčji nos, Mašanka, Zlatna zimska parmenka) ; otporne (Topaz®, Pinova®, Querina-Florina) i komercijalne (Gala Schnitzer Schniga®, Golden Delicious, Idared). Prikazani rezultati istraživanja za 2017. godinu. Mjerena su svojstva: čvrstoća ploda, topljiva suha tvar refraktometrijski, ukupne kiseline i pH vrijednost, sadržaj vitamina C, ukupni antocijani, boja ploda. Boja ploda je izmjerena spektrofotometrom i izražena prema CIE L*a*b* sustavu. Rezultati su statistički obrađeni analizom varijance i LSD testom. Tradicionalne sorte su bile najčvršće (8, 36 kg/cm2), imale su najviše topljive suhe tvari (16, 04 °Brix), najviše ukupnih kiselina (20, 81 g/l) i najveću b* vrijednost (30, 98), a najmanje ukupnih antocijana (0, 73 mg/100 g svježeg ploda) i najmanju vrijednost za a* (11, 58). Komercijalne sorte su imale najviše ukupnih antocijana (8, 19 mg/100 g svježeg ploda) i vitamina C (3, 04 mg/l), a najmanju čvrstoću (6, 16 kg/cm2), količinu topljive suhe tvari (13, 35 °Brix) i ukupnih kiselina (16, 01 g/l). Otporne sorte imale su najvišu vrijednost a* (31, 22), a najmanje vitamina C (1, 42 mg/l), L* (45, 09) i b* vrijednost (25, 81). Komercijalne, otporne i tradicionalne sorte uzgajane intenzivnom sustavu proizvodnje su prema ispitivanim svojstvima postigle zadovoljavajuću kvalitetu ploda.

jabuka, sorta, intenzivan sustav proizvodnje, kvaliteta ploda

nije evidentirano

engleski

Fruit quality and chemical tarits of apple varieties grown in sustainable production system

nije evidentirano

apple, variety, intensive production system, fruit quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

244-245.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5551

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano