Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Verifikacija metoda za određivanje koncentracije novih oralnih antikoagulansa: dabigatrana, rivaroksabana i apiksabana (CROSBI ID 418715)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kralj, Ana-Katarina Verifikacija metoda za određivanje koncentracije novih oralnih antikoagulansa: dabigatrana, rivaroksabana i apiksabana / Vrkić, Nada (mentor); Margetić, Sandra (neposredni voditelj). Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Kralj, Ana-Katarina

Vrkić, Nada

Margetić, Sandra

hrvatski

Verifikacija metoda za određivanje koncentracije novih oralnih antikoagulansa: dabigatrana, rivaroksabana i apiksabana

Novi oralni antikoagulansi (NOAK) su lijekovi koji se posljednjih nekoliko godina sve više koriste u prevenciji i liječenju venske i arterijske tromboze. Metode kvantitativnog određivanja koncentracije NOAK lijekova tek postaju predmetom uvođenja u specijalizirane laboratorije za pretrage hemostaze i za sada još uvijek nisu sastavni dio laboratorijske dijagnostike. Cilj ovog rada bio je ispitati ključna analitička obilježja kvantitativnih metoda određivanja koncentracije NOAK lijekova na dva različita analitička sustava kako bi se procijenilo jesu li ispitivane metode prikladne za uvođenje u svakodnevni rad. Ispitivanja metoda za određivanje koncentracije dabigatrana, rivaroksabana i apiksabana na analitičkim sustavima BCSXP (Siemens, Njemačka) i Compact MAX (Stago, Francuska) pokazala su zadovoljavajuće i prihvatljive kriterije ponovljivosti, unutarlaboratorijske preciznosti i linearnosti metoda. Stoga se zaključuje da su metode prikladne za uvođenje u redovnu laboratorijsku praksu. Ispitivana preciznost pokazala se nižom kod niskih koncentracija lijekova, što se može objasniti manjom preciznošću i točnošću mjerenja pri koncentracijama oko graničnih koncentracija kvantifikacije u odnosu na veće koncentracije lijeka.

novi oralni antikoagulansi, verifikacija, preciznost, linearnost, ponovljivost

Rad je financiran sredstvima HRZZ IP istraživačkog projekta 8208 čiji je voditelj dr. sc. Sandra Margetić, a koja je ujedno bila i neposrednom voditeljicom diplomskoga rada.

engleski

Verification of methods for the determination of newer oral anticoagulants: dabigatran, rivaroxaban and apixaban

nije evidentirano

newer oral anticoagulants, verification, precision, linearity, repeatability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

15.03.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Farmacija