Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 930118

Mramorni oltari 17. stoljeća u Istri


Tulić, Damir
Mramorni oltari 17. stoljeća u Istri // Istria u novom vijeku/ Istra in the Modern Period / Bradara, Tatjana (ur.).
Pula: Arheološki muzej Istre, 2017. str. 317-337


Naslov
Mramorni oltari 17. stoljeća u Istri
(Seventeenth Century Marble Altars in Istria)

Autori
Tulić, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Istria u novom vijeku/ Istra in the Modern Period

Urednik/ci
Bradara, Tatjana

Izdavač
Arheološki muzej Istre

Grad
Pula

Godina
2017

Raspon stranica
317-337

ISBN
978-953-8082-13-9

Ključne riječi
Istra, mramorni oltari, 17. stoljeće, Venecija, Vodnjan, Pula, Svetvinčenat, Labin, Plomin
(Istria, marble altars, 17th century, Venice, Vodnjan, Pula, Svetvinčenat, Labin, Plomin)

Sažetak
U 17. stoljeću Istarski je poluotok proživljavao teške ratne, gospodarske i demografske trenutke. Takvo stanje odrazilo se i na broj oltara izrađenih od skupocjenog mramora u crkvama Porečko-pulske biskupije. U pravilu se radi o slavolučnim oltarima s jednim parom stupova koji nose gređe i zabat te flankiraju palu. Svega desetak seicentističkih oltara do danas je sačuvano, s time da ih je gotovo polovica nabavljena u 19. stoljeću iz zatvorenih sakralnih objekata u Veneciji ili Venetu. Najraniji među njima su tri bočna oltara nastala oko 1600. u župnoj crkvi u Vodnjanu, a dobavljeni su u 19. stoljeću. Sličan im je i bočni oltar u nekadašnjoj augustinskoj crkvi u Puli. Glavni oltar u župnoj crkvi u Savičenti nastao je oko 1670. te se može smatrati i najznačajnijim mramornim oltarom tog vremena u Istri. Donirao ga je feudalni gospodar grada Almorò Grimani. Nešto ranije nastao je i oltar u crkvi svetog Antuna Padovanskog u Labinu. Glavni oltari u župnim crkvama u Plominu i Savudriji nabavljeni su u 19. stoljeću. U zadnjoj četvrtini 17. stoljeća grade se lijevi bočni, kao i glavni oltar u crkvi Gospe Karmelske u Vodnjanu, od kojih je ovaj potonji tipološki jedini sa središnjom urnom za relikvije koju sa strana adoriraju anđeli. Svi spomenuti oltari djela su venecijanskih majstora izravno ovisnih o altarističkim rješenjima najznačajnijih mletačkih arhitekata Seicenta Baldassarea Longhene i Giuseppea Sardija.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Damir Tulić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Tulić, Damir
Mramorni oltari 17. stoljeća u Istri // Istria u novom vijeku/ Istra in the Modern Period / Bradara, Tatjana (ur.).
Pula: Arheološki muzej Istre, 2017. str. 317-337
Tulić, D. (2017) Mramorni oltari 17. stoljeća u Istri. U: Bradara, T. (ur.) Istria u novom vijeku/ Istra in the Modern Period. Pula, Arheološki muzej Istre, str. 317-337.
@inbook{inbook, author = {Tuli\'{c}, D.}, editor = {Bradara, T.}, year = {2017}, pages = {317-337}, keywords = {Istria, marble altars, 17th century, Venice, Vodnjan, Pula, Svetvin\v{c}enat, Labin, Plomin}, isbn = {978-953-8082-13-9}, title = {Seventeenth Century Marble Altars in Istria}, keyword = {Istria, marble altars, 17th century, Venice, Vodnjan, Pula, Svetvin\v{c}enat, Labin, Plomin}, publisher = {Arheolo\v{s}ki muzej Istre}, publisherplace = {Pula} }