Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 930061

Amino supstituirani benzo[b]tieno[2, 3-c]kinoloni kao potencijalni pH senzori i antioksidansi


Kapitanović, Angela; Cindrić, Maja; Starčević, Kristina; Hranjec, Marijana
Amino supstituirani benzo[b]tieno[2, 3-c]kinoloni kao potencijalni pH senzori i antioksidansi // Knjiga sažetaka XII. Susret mladih kemijskih inženjera, 22-23.02.2018., Zagreb, Hrvatska / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2018. str. 162-162 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)


Naslov
Amino supstituirani benzo[b]tieno[2, 3-c]kinoloni kao potencijalni pH senzori i antioksidansi
(Amino substituted benzo[b]thieno[2, 3-c]quinolones as potential pH sensors and antioxidants)

Autori
Kapitanović, Angela ; Cindrić, Maja ; Starčević, Kristina ; Hranjec, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka XII. Susret mladih kemijskih inženjera, 22-23.02.2018., Zagreb, Hrvatska / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2018, 162-162

ISBN
978-953-6894-62-8

Skup
XII. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22-23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Kinoloni, pH senzori, antioksidansi
(Quinolones, pH sensors, antioxidants)

Sažetak
Kinoloni su heterociklički spojevi koji u svojoj strukturi sadrže karakterističnu amidnu funkcionalnu skupinu koja je poznata građevna jedinica mnogih biološki važnih prirodnih makromolekula poput proteina ili sintetskih lijekova koji se primijenjuju u medicini za liječenje različitih bolesti. Sintetski i prirodni derivati kinolona pokazuju različite biološke aktivnosti od kojih su najvažnije antitumorska ili antimikrobna i zauzimaju važnu ulogu u medicinskoj i organskoj kemije. Amino i nitro supstituirani benzo[b]tieno[2, 3-c]kinoloni priređeni su reakcijama fotokemijske ciklizacije. Struktura priređenih spojeva potvrđena je korištenjem 1H i 13C NMR spektroskopije. Antioksidativna aktivnost ispitana je korištenjem DPPH i FRAP metoda.[1] Spojevi su dodatno spektroskopski okarakterizirani UV/Vis i fluorimetrijskom spektroskopijom, a provedene su i UV/Vis i fluorimetrijske titracije otopina spojeva s otopinama metalnih soli ili u puferima različitog pH kako bi se utvrdila njihova mogućnost primjene kao senzora za određivanje kationa u otopinama ili za detekciju pH.[2]

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2014-09-3386 - Dizajn i sinteza novih dušikovih heterocikličkih fluorofora i fluorescentnih nanomaterijala kao kemijskih senzora za pH i metalne ione (Robert Vianello, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb