Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 929419

Primjena odredbi Pomorskog zakonika o izvanugovornoj odgovornosti vlasnika broda ili brodara na jahte i brodice


Ćorić, Dorotea
Primjena odredbi Pomorskog zakonika o izvanugovornoj odgovornosti vlasnika broda ili brodara na jahte i brodice // Poredbeno pomorsko pravo, 57 (2018), 172; 131-147 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Primjena odredbi Pomorskog zakonika o izvanugovornoj odgovornosti vlasnika broda ili brodara na jahte i brodice
(Application of non -contractual liability of shipowner and ship operator prescribed by the Maritime Code on yachts and boats)

Autori
Ćorić, Dorotea

Izvornik
Poredbeno pomorsko pravo (1331-9914) 57 (2018), 172; 131-147

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Izvanugovorna odgovornost ; charter kompanija ; onečišćenje mora ; oštećenje stvari ; jahta ; brodica
(Non-contractual liability, charter company, marine pollution, property damage, yachts, boats)

Sažetak
Rad daje kratak prikaz osnovnih oblika izvanugovorne odgovornosti koje propisuje Pomorski zakonik. S obzirom da se zakonski oblici odgovornosti primjenjuju na sve plovne objekte, u radu se posebna pažnja posvećuje pitanju određivanja odgovorne osobe u slučajevima kada se radi o odgovornosti za štetu koju je prouzročila jahta ili brodica. Ističe se da važeća pravna regulativa koja se odnosi na nautički turizam, posebice na djelatnost iznajmljivanja jahti i brodica u odnosu na osobe na strani jahte i brodice koristi različite pojmove i definicije što otežava utvrđivanje tko je nositelj imovinskopravne odgovornosti. U interesu zaštite potencijalnih oštećenika, posebice marina i drugih luka nautičkog turizma, u radu se daje prijedlog izmjena i dopuna Pomorskog zakonika u pogledu određivanja odgovornih osoba na strani jahti i brodica. Zaključno se naglašava da bi predložene izmjene i dopune Pomorskog zakonika pridonijele jasnijem i ispravnijem tumačenju i primjeni zakonskih odredbi te postizanju pravne sigurnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-UIP-2013-11-3061 - Razvoj suvremenog pravnog i osigurateljnog režima za hrvatske marine - unapređenje konkurentnosti, sigurnosti, sigurnosne zaštite i zaštite morskog okoliša

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Dorotea Ćorić, (172174)