Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 929268

Utjecaj gnojidbe i mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina u zrnu soje


Jović, Jurica; Kristek, Suzana; Guberac, Vlado; Popović, Brigita; Horvat, Daniela; Bešlo, Drago; Romić, Ivan; Prakatur, Berislav; Ivanković, Ilija; Ivezić, Vladimir
Utjecaj gnojidbe i mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina u zrnu soje // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2018. str. 289-293 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj gnojidbe i mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina u zrnu soje
(Influence of fertilization and microbiological preparation on oil and protein content in soybean grain)

Autori
Jović, Jurica ; Kristek, Suzana ; Guberac, Vlado ; Popović, Brigita ; Horvat, Daniela ; Bešlo, Drago ; Romić, Ivan ; Prakatur, Berislav ; Ivanković, Ilija ; Ivezić, Vladimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2018, 289-293

Skup
53. Hrvatski i 13. Međunarodni Simpoziji Agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18-23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mineralna gnojidba ; mikrobiološki preparat ; soja ; ulje ; bjelančevine
(Mineral fertilization ; microbiological preparation ; soybean ; oil ; protein)

Sažetak
Soja je najzastupljenija i najbitnija leguminoza koja se proizvodi zbog visokog sadržaja ulja i bjelančevina u zrnu. Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj gnojidbe različitim količinama dušika i fosfora te primjene mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina. Najveći sadržaj ulja iznosio je 22, 55 %, a najveći sadržaj bjelančevina 38, 38 %. Statistički značajne razlike između tretmana utvrđene su za sadržaj bjelančevina. Mikrobiološki preparat povećao je sadržaj bjelančevina u prosjeku za 0, 6 %. Utvrđena je negativna korelacija (r = -0.8399) promatranih parametara. Iznadprosječne vrijednosti ostvarene su na tretmanu sa smanjenom gnojidbom dušika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek