Utjecaj gnojidbe i mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina u zrnu soje (CROSBI ID 659830)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jović, Jurica ; Kristek, Suzana ; Guberac, Vlado ; Popović, Brigita ; Horvat, Daniela ; Bešlo, Drago ; Romić, Ivan ; Prakatur, Berislav ; Ivanković, Ilija ; Ivezić, Vladimir
hrvatski
Utjecaj gnojidbe i mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina u zrnu soje
Soja je najzastupljenija i najbitnija leguminoza koja se proizvodi zbog visokog sadržaja ulja i bjelančevina u zrnu. Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj gnojidbe različitim količinama dušika i fosfora te primjene mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina. Najveći sadržaj ulja iznosio je 22, 55 %, a najveći sadržaj bjelančevina 38, 38 %. Statistički značajne razlike između tretmana utvrđene su za sadržaj bjelančevina. Mikrobiološki preparat povećao je sadržaj bjelančevina u prosjeku za 0, 6 %. Utvrđena je negativna korelacija (r = -0.8399) promatranih parametara. Iznadprosječne vrijednosti ostvarene su na tretmanu sa smanjenom gnojidbom dušika.
mineralna gnojidba ; mikrobiološki preparat ; soja ; ulje ; bjelančevine
nije evidentirano
engleski
Influence of fertilization and microbiological preparation on oil and protein content in soybean grain
nije evidentirano
mineral fertilization ; microbiological preparation ; soybean ; oil ; protein
nije evidentirano
Podaci o prilogu
289-293.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska