Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928920

Neki primjeri prisustva hamzevija u bosanskohercegovačkoj kulturi


Ratkovčić, Rosana
Neki primjeri prisustva hamzevija u bosanskohercegovačkoj kulturi // Znakovi vremena, Znanstveni časopis za filozofiju, religiju, znanost i društvenu praksu, XVIII-XIX (2015), 70/71; 229-244 (međunarodna recenzija, članak, ostalo)


Naslov
Neki primjeri prisustva hamzevija u bosanskohercegovačkoj kulturi
(Some Examples of the Presence of Hamzevi Tarikat in the Bosnian-Herzegovian Culture)

Autori
Ratkovčić, Rosana

Izvornik
Znakovi vremena, Znanstveni časopis za filozofiju, religiju, znanost i društvenu praksu (1512-5416) XVIII-XIX (2015), 70/71; 229-244

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Šejh Hamza Bali, bajramije, melamet, Meša Selimović, Derviš Sušić
(Sheikh Hamza Bali, bajrami tarikat, melamet, Meša Selimović, Derviš Sušić)

Sažetak
O temi hamzevija, šejha Hamza Balija i hamzevijskog tarikata napisan je veliki broj radova, ne samo na jezicima kojima se govori u Bosni i Hercegovini, već i na mnogim svjetskim jezicima, a spominjanje derviša hamzevija u narodnim predajama i legendama je neizbrojivo. Miješanje povijesnih činjenica i legende, znanstvenih teorija i predaje, kada se radi o hamzevijama, toliko je učestalo da se može smatrati sastavnim dijelom kulture. Zbog toga bi bilo izuzetno teško napisati jedinstven, metodološki dosljedan i znanstveno elaboriran povijesni i kulturološki pregled uloge i značaja hamzevija u bosansko-hercegovačkoj kulturi. Iz tog razloga odbrali smo se u ovom članku zadržati samo na nekim primjerima, s naglaskom na predstavljanje i ulogu hamzevija u romanima Tvrđava Meše Selimovića i Hodža Strah Derviša Sušića.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Rosana Ratkovčić, (279105)