Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928880

Hrvatske povijesne ceste : Karolina, Jozefina i Lujzijana : prometno-geografska studija o povezivanju Kontinentalne i Jadranske Hrvatske


Feletar, Petar
Hrvatske povijesne ceste : Karolina, Jozefina i Lujzijana : prometno-geografska studija o povezivanju Kontinentalne i Jadranske Hrvatske, Zagreb: Meridijani, 2016 (monografija)


Naslov
Hrvatske povijesne ceste : Karolina, Jozefina i Lujzijana : prometno-geografska studija o povezivanju Kontinentalne i Jadranske Hrvatske
(Croatian Historical Roads: Karolina, Jozefina and Lujziana: Geotraffical Study of Connecting Continental and Adriatical Croatia)

Autori
Feletar, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Meridijani

Grad
Zagreb

Godina
2016

Stranica
344

ISBN
978-953-239-194-7

Ključne riječi
Karolina, Jozefina, Lujzijana, prve makadamske ceste, hrvatski gorski prag, prometni sustav, valorizacija
(Karolina, Jozefina, Lujzijana, first modern roads, Croatian highland threshold, traffic system, valorisation)

Sažetak
Knjiga prikazuje i objašnjava formiranje i značenje hrvatskog gorskog praga kao jednog od najvažnijih i najfrekventnijih prometnih koridora iz jugoistočnog europskog kontinentalnog prostora prema Sredozemnom moru. Najprije je razrađen suvremeni geoprometni položaj Hrvatske u europskom prostoru i u pružanju paneuropskih prometnih koridora, kao i mjesto i značenje hrvatskog gorskog praga u toj mreži. Potom je uz temeljitu analizu dan pregled razvoja i značenje prometnih tokova preko gorskog praga od pretpovijesnih veza, antičkih cesta i srednjovjekovnih i ranonovovjekovnih karavanskih putova do izgradnje prvih modernih makadamskih cesta. Prikupljanjem i sistematizacijom građe iz literature i arhiva i drugih izvora, te terenskim istraživanjima, analizira se planiranje, projektiranje, izgradnja i značenje Karolinske, Jozefinske i Lujzinske ceste u 18. i 19. stoljeću. Uz to se veže i nastanak i značenje drugih prometnica u tom prostoru, te razvoj riječnog prometaSavom i Kupom, odnosno prometa luka u Rijeci, Bakru i Senju. Prikazano je i značenje željezničkih pruga za razvoj cestovnog prometa i transformaciju gorskog praga u drugoj polovici 19. stoljeća. Prve moderne makadamske ceste bile su ključan faktor djelovanja na valorizaciju prostora Gorske Hrvatske, te na sve oblike transformacije pejzaža i društva. Posebno su razrađeni utjecaji na rastakanje strukture stanovništva u fazi stvaranja građanskog društva, odnosno na procese deagrarizacije i urbanizacije. Golem je utjecaj prvih cesta na transformaciju gospodarstva, uz brži rast obrta, manufaktura i industrije u naseljima uz ceste. Posebno je razrađen utjecaj razvijenog prometa na prostorni raspored stanovništva, te na turističku valorizaciju ovog područja. U kontekstu suvremene revalorizacije prvih makadamskih cesta prema moru objašnjena je važnost izrade GIS-orijetiranih aplikacija i georeferenciranog videa, te tijek izrade, terensko planiranje snimanja trasa i provođenje snimanja georeferenciranog videa.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet prometnih znanosti, Zagreb

Profili:

Avatar Url Petar Feletar (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Feletar, Petar
Hrvatske povijesne ceste : Karolina, Jozefina i Lujzijana : prometno-geografska studija o povezivanju Kontinentalne i Jadranske Hrvatske, Zagreb: Meridijani, 2016 (monografija)
Feletar, P. (2016) Hrvatske povijesne ceste : Karolina, Jozefina i Lujzijana : prometno-geografska studija o povezivanju Kontinentalne i Jadranske Hrvatske. Zagreb, Meridijani.
@book{book, author = {Feletar, P.}, year = {2016}, pages = {344}, keywords = {Karolina, Jozefina, Lujzijana, first modern roads, Croatian highland threshold, traffic system, valorisation}, isbn = {978-953-239-194-7}, title = {Croatian Historical Roads: Karolina, Jozefina and Lujziana: Geotraffical Study of Connecting Continental and Adriatical Croatia}, keyword = {Karolina, Jozefina, Lujzijana, first modern roads, Croatian highland threshold, traffic system, valorisation}, publisher = {Meridijani}, publisherplace = {Zagreb} }