Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica (CROSBI ID 418515)

Ocjenski rad | diplomski rad

Peinović, Lovran Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica / Cvrtila, Željka ; Pleadin, Jelka (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2018

Podaci o odgovornosti

Peinović, Lovran

Cvrtila, Željka ; Pleadin, Jelka

hrvatski

Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica

Cilj ovoga rada je bio utvrditi udio kolagena te omjer kolagena i bjelančevina mesa kao značajnog kriterija kvalitete kobasica iz skupina trajnih i toplinski obrađenih kobasica pri čemu je utvrđen udio kolagena (bjelančevine vezivnog tkiva) i ukupnih bjelančevina standardnim akreditiranim metodama (spektrofotometrijska metoda HRN ISO 3496:1999 za određivanje hidroksiprolina/kolagena i titracijska metoda HRN ISO 937:1999 za određivanje ukupnih bjelančevina). U radu je analizirano ukupno 77 uzoraka od kojih je 31 uzorak trajnih kobasica, 7 uzoraka obarenih kobasica, 13 uzoraka polutrajnih kobasica, 17 uzoraka kobasica od mesa u komadima te 9 uzoraka kuhanih kobasica. Za trajne je kobasice prosječna količina ukupnih bjelančevina iznosila 19, 59%, za obarene kobasice 11, 98%, za polutrajne kobasice 13, 18%, za kobasice od mesa u komadima 14, 16%, a za kuhane kobasice 9, 80%. Od ukupno pretaženih uzoraka (N=77) samo jedan uzorak nije zadovoljio odredbe Pravilnika (ANON. 2012.).

kobasice ; kvaliteta ; kolagen ; bjelančevine

nije evidentirano

engleski

Determination of collagen content as a quality sausage indicator

nije evidentirano

sausages ; quality ; collagen ; protein

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

02.03.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita