Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928829

Katolička crkva Sv. Petra i dubrovačka kolonija u Starom Trgu kod Trepče


Rosana Ratkovčić
Katolička crkva Sv. Petra i dubrovačka kolonija u Starom Trgu kod Trepče // Ars Adritica, 2017 (2017), 7; 129-144 (recenziran, članak, znanstveni)


Naslov
Katolička crkva Sv. Petra i dubrovačka kolonija u Starom Trgu kod Trepče
(The Roman Catholic Church of St Peter’s and the Ragusan Colony in Stari Trg near Trepča)

Autori
Rosana Ratkovčić

Izvornik
Ars Adritica (1848-1590) 2017 (2017), 7; 129-144

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Romanička katedrala u Dubrovniku, katedrala Sv. Trifuna u Kotoru, migracije Sasa, srednjovjekovno zidno slikarstvo, Raška škola, Stjepan Ugrinović
(Romanesque cathedral in Dubrovnik, St Tryphon’s cathedral in Kotor, Saxon migrations, medieval wall paintings, Raška school,)

Sažetak
Izgradnja katoličke crkve sv. Petra u Starom Trgu kod Trepče vezana je uz prisustvo katoličkih doseljenika, saskih rudara i dubrovačkih i kotorskih trgovaca, koji se u srednjovjekovnim stoljećima naseljavaju oko bogatog rudnika. U ovom članku istražujemo koja je uloga kolonije Dubrovčana u izgradnji i opremanju kosovske crkve. Prema ostacima crkve može se pretpostaviti da je bila trobrodna s kupolom iznad zadnjeg traveja srednjeg broda, kao i katedrale Dubrovnika i Kotora, a radionica iz primorja vjerojatno je radila i na oslikavanju crkve. Podatak da je godine 1487. župnik crkve sv. Petra naručio izradu oltarnog poliptiha od dubrovačkog slikara Stjepana Ugrinovića pokazuje da su na ovaj način graditelji i slikari iz Dubrovnika mogli biti pozivani i u ranijim stoljećima i da bi mogao postojati kontinuitet tradicije njihovog rada na crkvi sv. Petra u Trepči.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Rosana Ratkovčić, (279105)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Art Source (EBSCO)
  • ERIH PLUS
  • DOAJ
  • HRČAK