Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UNAPREĐENJE PREHRAMBENIH NAVIKA ZAPOSLENIKA (CROSBI ID 659691)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Gajari, Davorka ; Tomić-Obrdalj, Helena ; Ranilović, Jasmina ; Vidaković, Maja ; UNAPREĐENJE PREHRAMBENIH NAVIKA ZAPOSLENIKA // Book of abstracts, 5th International Congress of Nutritionists. Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 88-88

Podaci o odgovornosti

Gajari, Davorka ; Tomić-Obrdalj, Helena ; Ranilović, Jasmina ; Vidaković, Maja ;

hrvatski

UNAPREĐENJE PREHRAMBENIH NAVIKA ZAPOSLENIKA

Uvod: Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobrog zdravlja. S druge strane, neuravnotežena i jednolična prehrana nutritivno siromašnom hranom uz nedostatak tjelesne aktivnosti, rizični su čimbenici za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti koje ugrožavaju zdravlje, opterećuju zdravstveni sustav i utječu na gospodarski razvoj. Društveno odgovorno ponašanje neke kompanije obuhvaća i brigu o vlastitim zaposlenicima koji su temeljni čimbenik stvaranja njezinih vrijednosti i razvoja. Ispitivanje prehrambenih navika može pomoći u utvrđivanju kritičnih elemenata prehrambenog ponašanja i razvoju programa edukacije koji bi pomogao njihovom unapređenju. Materijali i metode: U ispitivanju putem online ankete naziva „Ispitivanje prehrambenih navika zaposlenika“ je sudjelovalo 784 zaposlenika. Anketa s 27 pitanja je izrađena na internet servisu SurveyMonkey (SurveyMonkey Inc, San Mateo, California, USA), a poveznica na anketu distribuirana je putem e-maila. Ispitivanje je bilo anonimno i provodilo se u srpnju 2016. godine. Analiza podataka provedena je uz pomoć SurveyMonkey-a te statističkog programa SPSS (IBM SPSS Statistics for Windows, v 19.0. Armonk, NY, USA). Na osnovu rezultata ankete postavljene su mjere i osnovni principi edukacije u radnoj organizaciji koji su analizirani s 10 zaposlenika u 2 fokusne grupe. Rezultati: Otkriveno je 8 kritičnih navika zaposlenika. Ispitanici uglavnom ne provode posebne režime prehrane. Samo polovina ispitanika pridaje važnost energetskom unosu, pazi na unos šećera i svakodnevno jede voće. Trećina svakodnevno jede povrće i pazi na unos soli i masti. Trećina jednom tjedno jede ribu. Na deklaraciji se najčešće čita rok trajanja, zemlja podrijetla, popis sastojaka te upute za upotrebu. Tablicu nutritivnih vrijednosti redovito čita petina ispitanika. Redovito se tjelovježbom sukladno preporuci bavi petina ispitanika, a petina nikad nije tjelesno aktivna. Rezultati kvalitativnog ispitivanja u dvije foksne grupe potvrdili su potencijalnu učinkovitost postavljenih mjera za poboljšanje ponašanja zaposlenika u vezi sa zdravljem i ukazali na potrebu provođenja pilot programa prema definiranom planu edukacije Zaključak: Osnovne prehrambene navike većine ispitanika nisu odgovarajuće. Riječ je o odrasloj, radno aktivnoj populaciji koja u teoriji razumije termin pravilne prehrane, ali o tome u praksi ne vodi računa. Pridržavanjem osnovnih principa edukacije u radnoj organizaciji kojoj to nije dio primarnog poslovanja, uz inovativne metode i alate, dugoročno se može djelovati na promjenu stavova o prehrani svojih zaposlenika. Indirektno se može očekivati i djelovanje na promjenu prehrambenog ponašanja članova kućanstva.

zaposlenici, ispitivanje prehrambenih navika, edukacija, zdravlje

nije evidentirano

engleski

IMPROVEMENT OF DIETARY HABITS OF EMPLOYEES

nije evidentirano

employees, dietary habits research, education, health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

88-88.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts, 5th International Congress of Nutritionists

Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

978-953-59317-1-3

Podaci o skupu

5th International Congress of Nutritionists

poster

17.11.2017-19.11.2017

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano